Kako se radi u SPAR-u?

Kako se radi u SPAR-u?

 

Prenosimo s interneta (tekst je malo skraćen i grafički uređen radi čitkosti):

Upravo dao otkaz u SPAR-u, izdržao mjesec dana. Radi se 40 sati tjedno, 6 dana u tjednu, načelno 5 dana po 7 sati i 1 dan po 5 sati, 1 dan slobodno i pauza do 30 minuta.

Svi trebaju znati sve raditi. Ekipa i voditelj su meni bili sasvim ok, normalni, susretljivi i odgovorni pojedinci, neki i super baš, kad shvatiš da ne trebaš osobno doživljavati tuđe komentare i povišene tonove jer je i njima teško.

Bruto plaća je 4.300 kn (2021.), a sad tek trebam dobiti neto na račun. Ugovor štiti Poslodavca i sve je relativno, kako ti god on odredi, ali ja sam bio prekratko pa je sve bilo regularno. Treninga za posao nema. Znači odmah počneš raditi i učiš kroz rad i opomene. Kojih ne nedostaje. I nema smisla proturječiti. Ekipa je kolegijalna, pomažu svi, ali ne zato jer su dobri, nego zato jer ste u istom loncu.

Nikad se posao ne stigne završiti do kraja radnog vremena dućana. (...) Svaki dan se ne prodani kruh baca u smeće. Količina smeća i bačene hrane je enormna. Higijena je upitna. Količina posla i vremena je nerazmjerna, ali te stalna ekipa uvjerava da je to normalno i da si ti spor i neorganiziran i da si ti ovdje već mjesec dana pa kako to već ne znaš, lol.

Radi se ubrzano bez prestanka, iz dana u dan i nikad se ne stigne, poslu nema kraja, pritisak je. Stalno imaš osjećaj da si tamo. Nikoga od kolega nisam uspio bolje upoznati, jer se jednostavno nema kada, kad svi rade kao navinuti roboti, a poslije bježe doma. Maltretiranja nije bilo, ali morate biti zdravi i posebno mentalno jaki, pogotovo kad radite s kupcima jer ćete ih htjeti ubiti. (...)

I malo tragikomedije za kraj:

''U SPAR-u smo svjesni da su naši djelatnici najznačajniji ključ uspjeha. Zbog toga nastojimo stvoriti radno okruženje koje stimulira zalaganje, omogućava napredovanje te poslovni i osobni razvoj svakog pojedinog djelatnika. Naš cilj je međusobno motiviranje i prenošenje znanja što se, zajedno s uspješnom timskom suradnjom, pokazalo kao odlična kombinacija. U svoj tim pozivamo sve koji su sposobni, inovativni i samoinicijativni, komunikativni te ambiciozni i sve to žele podijeliti upravo s nama!''

Ova izjava ne može biti dalje od istine. Čista fikcija. Djelatnici u SPAR-u su potrošna roba, topovsko meso, bez ikakvih prava. Služe da rintaju kako bi netko ostvario profit. Plaća je apsolutna mizerija. Minimum minimuma, zakonom definirana crkavica.

Okruženje je zaglupljujuće, napredovanje ne postoji, a poslovna i osobna može biti samo degradacija ljudskog bića. Nikoga ne zanima što ti misliš, tako da inovativne i samoinicijative naivčine ne trebate popušiti ove prazne faze jer to ne samo da ne postoji, već te okolina aktivno ubija u pojam ako si misleće biće. Tamo si da slušaš i radiš, bez obzira koliko nešto glupo ili besmisleno bilo.

Sve u svemu, rad u SPAR-u je bezumno rintanje i nitko ne može reći suprotno.

P.S. Evo vam oglas, tko želi tamo raditi, stalno im treba novo meso jer su uvjeti očajni i ljudi se ne zadržavaju: https://www.moj-posao.net/Posao/5196...-blagajnik-mz/