Radnička fronta i SRP - ujedinjena ljevica zajedno za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju

Radnička fronta i SRP - ujedinjena ljevica zajedno za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju

Saša Branković, član Radničke fronte i nositelj liste Radničke fronte i Socijalističke radničke partije za Gradsko vijeće grada Splita najavio je izlazak koalicije na izbore za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, te istaknuo da su stranke ove koalicije danas jedine političke opcije na poziciji istinske ljevice, koje već godinama zastupaju interese društvene većine, radnička prava i socijalnu državu nasuprot interesima kapitala i političkih oligarhija. Ova činjenica ostaje promijenjena ulaskom novih lijevih opcija u političku igru, kojima u fokusu nisu teme radništva, socijalne države niti se bave proturječnostima društveno-političkog sustava koji razvija nejednakost.

Napomenuo je da cilj izlaska na izbore nije ponuditi tek sposobniju, manje korumpiranu, odnosno manje lošu verziju postojećeg, već ukazati na potrebu za korjenitom promjenom smjera gradske politike, počevši od načina kako se gradom upravlja.  U tom smislu, Branković je istaknuo da je uzrok svih po javnost štetnih odluka grada u premreženosti kapitala i političkih oligarhije. Rješenje tog problema  koalicija vidi u demokratizaciji rada gradske uprave, ustanova i gradskih poduzeća, u povećanju transparentnosti njihovog rada te u nadzoru rada od strane radnika i stanovnika, uključivanjem u nadzorne odbore i uprave gradskih poduzeća. Branković je također rekao da javnost treba odlučivati putem online referenduma o pitanjima koja ih se tiču, kao što su veliki infrastrukturni projekti, raspodjela dijela gradskog budžeta, razna kvartovska i komunalna pitanja. Također je istaknuo da je potrebno povećati ovlasti gradskih kotareva kako bi stanovnici mogli autonomno odlučivati o pitanjima na razini kotara, uključujući raspodjeli dijela komunalne naknade. Sve to izvelo bi javnost i radnike iz pozicije pukih promatrača u aktivne sudionike pri donošenju odluka koje ih se direktno tiču.

Saša Branković je također rekao da je u fokusu ove koalicije i zaštita javnog dobra, te je istaknuo da se niz godina provodi svojevrstan “nastavak privatizacija drugim sredstvima” kroz dodjele koncesija, projekte javno-privatnog partnerstva i razne privatnim-interesima inicirane izmjene GUP-a, što je rezultiralo svojatanjem i devastacijom grada. Očiti primjeri ovih praksi su devastacija park-šume Marjan, kao i projekti upitne društvene korisnosti poput Spaladium Arene koja gradu ovih dana dolazi na višemilijunsku naplatu. Istaknuo je da koalicija traži hitan prestanak uzurpacije javnog dobra, počevši od zabrane gradnje na Marjanu kao i revizije svih koncesija gdje se javnom imovinom upravljalo nesavjesno ili isključivo u interesu privatnog koncesionara. Naglasio je da je naročito je potrebna revizija ugovora s koncesionarima i privatnim poduzećima koja krše prava radnika, za što imamo recentan primjer Brodosplita, koji svoje radnike zakida za dio plaće. 

Saša Branković je naveo da je grad pogođen raznim komunalnim i prometnim problemima, no za njihovo rješavanje ova koalicija ne nudi instant recepte u smislu gdje i što graditi, već planski urbanizam, politiku prema kojem će se graditi čitavi kvartovi sa svom potrebnom infrastrukturom, sukladno pravilima struke i prema potrebama javnosti, a ne kao što je slučaj danas, nasumičnom gradnjom bez plana. Istaknuo je da nam je u tom smislu korisno iskustvo koje imamo iz socijalizma, na primjeru planski građenih kvartova kao što je Split 3, no slične primjere planskog, reguliranog urbanizma vidimo u svim uređenim gradovima svijeta.

Kao treću temu u fokusu koalicije, Branković je istaknuo problem stanovanja u Splitu. Ustvrdio je da je ubrzan razvoj turizma, te uz to vezane rentijerske ekonomije, kao i pogrešne državne i gradske stambene politike, doveo do nekontroliranog rasta cijena stanova, što je mnoge stanovnike istjeralo iz vlastitog grada ili ih u boljem slučaju osudilo na dugogodišnje dužničko ropstvo u bankama. Istaknuo je da je rješenje u gradnji društvenih stanova za povoljan, dugoročni i zaštićen najam. Također je naglasio mjeru reguliranja tržišta privatnog smještaja, uključujući smještaja u turističkom najmu, kroz moratorij na rast cijena najma u trajanju u tri godine za stanove u dugoročnom najmu, te ograničenje broja smještajnih kapaciteta, odnosno broja dana u godini koliko apartman može biti u turističkom najmu, što s uspjehom primjenjuju veliki gradovi poput Amsterdama i Berlina, kako bi revitalizirali gradski centar i zaštitili ga od negativnih posljedica apartmanizacije.

 

IMG 20210331 WA0003a

Ranko Adorić predsjednik Gradske organizacije SRP-a Split osvrnuo se na temu antifašizma i potrebe očuvanja antifašističkog nasljeđa u Splitu, te istaknuo da grad već godinama opterećuju ideološke podjele vezane uz prošlost kao i revizionistički pokušaji da se pozitivno nasljeđe antifašizma relativizira ili sasvim ukloni iz kolektivnog sjećanja. U tom smislu koalicija predlaže simbolički povratak antifašističkih obilježja i simbola kroz uvrštavanje Dana oslobođenja Splita među važne datume grada (na Pjaci, kod jarbola sa svim važnim datumima grada), povratak imena jednoj gradskoj ulici po Prvom partizanskom odredu, te povratak imena dječjeg vrtića Palmine Piplović. Adorić je također rekao da je potrebno sveobuhvatno uklanjanje fašističkih simbola s pročelja zgrada, što ne samo da nagrđuje izgled grada već nas i sramoti pred turistima, kao i uvođenje strožih kazni i učestalijih kontrola komunalnih službi. Na kraju, Adorić je istaknuo da antifašizam nije samo tekovina koju treba čuvati kao da je eksponat u muzeju već aktivno promicati i prenijeti u uvjetima sadašnjeg vremena. U tom smislu, istaknuo je, grad mora aktivno senzibilizirati javnost i promicati borbu protiv suvremenih fašističkih tendencija -  fašizma, šovinizma, netolerancije i svih oblika diskriminacija - rodne, nacionalne, seksualne i vjerske.

 

IMG 20210331 WA0007a

Katarina Peović napomenula je za Split i županiju važan Brodosplit i Brodotrogir, a koji su nažalost recentni primjeri odnosa prema radnicima gdje vlasnici uskraćuju dio plaće ili plaću, a radnike optužuju zbog lošeg poslovanja. U Brodosplitu vlasnik Debeljak nije isplatio pune plaće optužujući radnike zbog pada prihoda. U Brodotrogiru više od pola godine radnici nisu primili plaću - Končar također optužuje radnike smatrajući da ga bez razloga prozivaju. Peović dodaje da se politički programi stranaka i kandidata se svode na mikropoduzetništvo, inkubatore i start-upove – a niti jedna velika tvrtka nije potekla iz “inkubatora”, a da je zapošljavala veliki broj ljudi. Sva obećanja u predizborne svrhe su prazna i nerealna ako se ne akcentira privredni rast i demokratizacija odlučivanja.

Velike privredne subjekte smo uništili, a mikropoduzetništvo ne može nositi privredni rast. Industrijske politike, ciljani razvoj, specijalizirane banke, državni intervencionizam i protekcionizam su potrebni za razvoj jer su to uvjeti u kojima su se razvile i bogate zemlje centra koje danas sprovode tzv. “Kiking away the leader” strategije (strategije odbacivanja ljestvi) - onemogućavajući “slobodnom tržišnom utakmicom nerazvijenima one uvjete u kojima su se sami razvili. Drugi uvjet razvoja je demokratizacija odlučivanja - iluzija je da će netko za nas provesti promjene - promjene se moraju desiti uz široku mobilizaciju svih. Zato mi zagovaramo demokratizaciju odlučivanja u gradu putem participativnog budžetiranja, veće transparentnosti, referendumski ojačane demokracije, ali i osiguravanjem da radnici uđu u uprave i nadzorne odbore poduzeća.

Galerija fotografija