Važnosti poticanja zadrugarstva

Važnosti poticanja zadrugarstva

Održana je konferencija za medije Radničke fronte o važnosti poticanja zadrugarstva na kojoj su govorili Katarina Peović, kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke i ekonomist i član Radničke fronte, Hrvoje Štefan, kandidat za gradsko vijeće grada Rijeke. 

Na konferenciji su rekli da Radnička fronta u svojem programu ima istaknuto poticanje zadrugarstva, te naveli vrijednosti zadrugarstva u odnosu na klasične privatne firme - prije svega to je demokratski karakter zadruge (zadrugari zajednički i ravnopravno odlučuju o poslovnoj politici), zatim jednakost (nema privilegirane vlasničke pozicije kao u privatnim tvrtkama, dobit koja se ne reinvestira se ravnomjerno raspodjeljuje među zadrugarima), tu je i solidarnost (zadruge veći naglasak stavljaju na očuvanje radnih mjesta u odnosu na privatne firme), a bitno je i to da zadruge ne počivaju na modelu poslovanja u kojem je sve podređeno ostvarenju profita, zadruge se brinu i za potrebe zadrugara i zajednice. Također zadruge fizičkim osobama kao i malim i srednjim poduzetnicima omogućuju podjelu rizika, ulaganje u strojeve i opremu koji bi im inače bili nedostupni, lakši pristup tržištu, bolju pregovaračku poziciju kod nabave i plasmana proizvoda.

Peović je istaknula da je za razliku od Europske unije gdje je u prosjeku svaki četvrti stanovnik član neke zadruge, u Hrvatskoj u zadruge učlanjeno tek pet na 1000 stanovnika, udio zaposlenih u zadrugama u EU je 2.2% dok je u Hrvatskoj samo 0,2%. Pritom su PGŽ i Rijeka u toj poražavajućoj statistici na samom začelju, s najmanjim brojem zadruga (u PGŽ-u je samo 28 zadruga).
Podsjetila je na malobrojne ali uspješne zadruge na području PGŽ-a - poput Energetske zadruge 'Otok Krk' i na području Rijeke Zanatopreme – zadruge za graditeljstvo, proizvodnju drvene i plastične stolarije i trgovinu, Registrirana je 1948. i u njoj sudjeluje 29 obrtnika.
Peović je napomenula da će se Radnička fronta u gradskom vijeću zalagati za drugačiju politiku Grada Rijeke, a posebno odjela gradske uprave za poduzetništvo, kojoj puno snažniji fokus treba biti na promoviranju i poticanju zadrugarstva u Rijeci.

177554357 837746966951383 9220039728396264226 n1

Hrvoje Štefan je istaknuo da je u Gradu Rijeci jedini program vezan uz zadruge sufinanciranje projekata učeničkih zadruga za troškove nabave opreme i materijala potrebnog za rad, a najviše 3000 kuna. Podsjetio da se zadruge kod nas najčešće vezuju uz sektor poljoprivrede (zbog socijalističkog nasljeđa), no one su u svijetu široko rasprostranjene u prerađivačkoj industriji, energetici, građevinarstvu, raznim sektorima usluga.
Istaknuo je da nema nikakvih posebnih poticaja kod dodjele poslovnih prostora, kod odobravanja kreditnih linija i nepovratnih sredstava, nema edukacija vezanih uz prednosti zadrugarstva. Umjesto toga sve se daje na start up inkubatore i poticanje klasičnih oblika privatnih tvrtki, recimo u sektoru tzv. kreativnih industrija (za što se planiraju značajna sredstva investirati u prostor energane u Harteri) gdje statistika jasno govori da prevladavaju nesigurni (prekarni) oblici radnih odnosa, visok stupanj eksploatacije i samoeksploatacije.

Galerija fotografija