Proteklog je vikenda, 10. i 11. studenoga 2018. u Londonu održana međunarodna konferencija "Socijalizam 2018." u organizaciji Socijalističke partije (Engleska).

U dva dana održano je više od 35 tribina i radionica, s više od 45 govornika iz raznih zemalja, među kojima su aktivno sudjelovali i naši predstavnici. Radnička fronta je doprinijela ovom okupljanju socijalističkih ideja, debati i propitkivanju najrelevantnijih političkih i gospodarskih tema izaslavši dva člana. Naši predstavnici su održali uspješan govor na temu „Oživljavanje ljevice u središnjoj i istočnoj Europi“ u kojem su izložili probleme s kojima se ljevica u nas susreće i načine na koje ih nastoji rješavati, te razmijenjivali iskustva i uspostavljali veze s istomišljenicima diljem svijeta. Tribine i radionice bile su izrazito dobro posjećene, razvijale su se zanimljive debate i razgovori te izmjenjivala iskustva. 

Jedna od najistaknutijih sudionika/ca bila je Kshama Sawant, vijećnica u gradskom vijeću Seattla i prva osoba u modernoj povijesti SAD-a koja je postala gradska vijećnica promičući i zastupajući socijalizam. Kshama Sawant najpoznatija je po svojoj borbi za podizanje minimalne plaće na 15$ po satu, borbi za jačanje sindikata, za prava radnika, za progresivne mjere očuvanja okoliša uz mnoge druge socijalističke ideje.

Prisustvovao je i Peter Taaffe - generalni tajnik Socijalističke stranke, jedan od osnivača i urednika novina „Militant“, najpoznatiji po svojoj borbi protiv “poll tax“ politike. Takozvana „poll tax“ politika poznata je kao porez na svakog stanovnika, odnosno odraslu osobu po stopi koju odredi lokalna vlast. Taaffe je također bio predsjednik Radničke stranke Liverpoola najpoznatije po dogovoru i izglasavanju „ilegalnog“ proračuna koji je omogućio gradnju preko 4800 kuća, te obnove preko 7000 kuća za siromašne stanovnike Liverpoola pod krilaticom "Bolje razbiti zakon nego razbiti siromašne".

Andre Ferrari, član LSR (Liberdade, Socialismo e Revolução), socijalističke stranke iz Brazila, sudjelovao je govorom putem videozida, komentirajući trenutno stanje u Brazilu pod vodstvom novoizabranog predsjednika iz stranke ekstremne desnice, Jaira Bolsonara.

Neizostavno je spomenuti i Juana Ignacia Ramosa – generalnog tajnika Revolucionarne ljevice iz Španjolske. Revolucionarna ljevica je socijalistička partija poznata po svojoj borbi i organizaciji radnika, mladih i umirovljenika, po organiziranju velikih prosvjeda i generalnih štrajkova diljem Španjolske, te borbi Katalonije kao samostalne socijalističke države.

Uz ova zvučna imena sudjelovali su mnogi drugi pripadnici raznih socijalističkih stranaka i partija diljem svijeta kao i predstavnici raznih sindikata i drugih udruženja radnika, zato smo ponosni što smo i mi bili dio konferencije.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?