Autor: Domagoj Mihaljević

Zašto Uljanik nije Događaj? I može li postati Događaj? Točka kristalizacije koja djelovanjem raznih aktera korjenito mijenja političke odnose i postaje nositelj transformacije. Da previranja koja vriju pod površinom, izađu na površinu kao politički i socijalni sukob, a društvo koje se raspada po svim šavovima, počne pokazivati otpore tom raspadu.

Ne radi se samo o Uljaniku (4000 (!) radnih mjesta pred gašenjem) i 3. Maju, u ozbiljnim problemima su i Brodotrogir, Rafinerija Sisak, Petrokemija. Što je s Agrokorom? Građevinski radovi kasne mjesecima i godinama jer nema radnika koji bi ih obavljali, pod uvjetom da građevinska poduzeća još nisu propala poput Viadukta, Dalekovoda ili Konstruktora.

I nije u pitanju samo privatni sektor, što je sa zdravstvom i svim svjedočanstvima žena o iskustvima u ginekološkim ambulantama. A to je samo vrh razvaljenog sustava koji ustupa mjesto kompletnoj privatizaciji zdravstvene sfere. Što je sa školama? Kurikularna reforma kao metoda da kapitalisti izvuku još malo para iz budžeta preko tendera za tablete. Dualno obrazovanje kao besplatna radna snaga školaraca za kapitaliste. Mirovinski sustav? Rad do smrti?

Istovremeno potpredsjednik parlamenta i HDZ-a upravlja deep stateom i zataškava lance elitne prostitucije, ali niko mu ništa ne može. Notorni kriminalci poput Bandića bivaju oslobođeni, kapitalisti poput Horvatinčića i njihova djeca nekažnjeno ubijaju vozilima, a ako su kojim slučajem osuđeni poput Mamića pobjegnu u BIH. Barabe na vlasti nikada ciničnije u svojoj korupciji i pljački, sve uz pomoć korpotativnih medija uljepšavaju stvarnost ili poput odurnog i imbecilnog indeksa vode hajke na one koji protiv toga bune.

No ništa se ne događa, iako se radi o eksplicitnoj brutalnosti klasnog napada najviših društvenih ešalona za svoju moć, korist ili profit. Pomislio bi netko da smo naučili lekciju dosada. Ili je možda još uvijek učimo, a jedna urušavajuća hegemonija još živi stanje predaha. Jedno je sigurno, stvar ne traje beskonačno, politički sukobi u nekom trenutku izlaze na površinu...

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?