Kolegice i kolege, sindikalistice i sindikalci, drugovi i drugarice, dragi suborci i suborkinje.

U ponedjeljak 22.10.2018. godine radnici i radnice, brodograditelji Uljanik grupe, otpočinju svoj drugi ovogodišnji štrajk. Štrajk organiziraju svi sindikati koji djeluju unutar pulskog brodogradilišta Uljanik i riječkog 3. maja te sve neformalne i formalne, više ili manje borbene skupine radnika koje su se organizirale uz i mimo sindikata. Svima je zajednički i prvi zahtjev isplata plaća za više od 4500 radnika i radnica, koji još uvijek strepe za vlastitu budućnost. Spomenuti gradovi i njihovo gospodarstvo te njihova potrošnja, uvelike ovise o ovim radnim mjestima, o ovim brodogradilištima, a na njih se naslanjaju još i tisuće drugih radnih mjesta u kooperantskim tvrtkama i popratnim industrijama. Ovi radnici, ne traže samo plaće, već i nastavak proizvodnje i očuvanje tradicije brodogradnje na Jadranu koja je duga preko 150 godina.

Trenutačna vlast spremna je i ovu industriju prepustiti gašenju, i ove tisuće ljudi kao i tisuće ranije pustiti na ulice ili ih rasuti po bijelom svijetu. Posljedice gašenja brodogradnje u dva spomenuta grada, Rijeci i Puli, bile bi katastrofalne. Stotinama obitelji nametnulo bi se jedino rješenje – odlazak iz Hrvatske. Trenutačna vlada provodi neoliberalne politike trojke, koja Hrvatsku smješta na političko-ekonomsku periferiju Evrope gdje joj nije dozvoljeno da bude išta više osim tržišta za njihov kapital i ljetnog odmarališta za njihovu bogatu srednju klasu. Zbog toga je spremna na silu ugasiti ovu industriju u kojoj je do 2009. godine bilo zaposleno oko 38.000 radnika, a brodogradnja je osiguravala egzistenciju za gotovo 150.000 ljudi. Ta brojka je danas sigurno manja – no to je posljedica sustavnog uništavanja brodogradnje i smišljene devastacije jedne od rijetkih izvoznih industrija u kojoj, i nakon te devastacije još uvijek držimo visoko 10. mjesto u svijetu. Aktualna vlada nema nikakve industrijske i proizvodne politike te i ovo prepušta propadanju iako to po naše društvo ima nevjerojatne posljedice kakve vidimo urušavanjem zdravstvenog i mirovinskog sustava ove zemlje. Aktualna vlada trenutno će radije platiti milijune eura garancija datih na brodove u izgradnji, umjesto da preostalu proizvodnju drži na životu i da se počne odgovorno ponašati prema sektorima privrede koji garantiraju realnu vrijednost.

Paralelno s ovim, na brodograditelje ide i medijska hajka i linč. Iako su brodogradilišta kroz desetljeća uplatila više poreza nego što su dobila državnih subvencija, pojedini mediji napadaju radnike kao “uhljebe”, “neradnike” pa i “lopove” koji traže nešto što im ne pripada. Tisuće prosječnih radničkih obitelji proživljava ovo ponižavanje, stoga Vas pozivamo da preko svojih medijskih kanala (web, Facebook…) izrazite solidarnost s radnicima i date im bezrezervnu podršku u njihovoj borbi. Pozivamo Vas da napišete pisma podrške s prepoznatljivim memorandumima vaših organizacija, te ih proslijedite i nama i na sve adrese idućih sindikata. Radnici i radnice Uljanika i 3. maja moraju znati da nisu sami, da postoji široka platforma sindikata i organizacija koja će ih podržati, i da postoje i oni koji nisu nasjeli na jeftine medijske trikove zlonamjernika koji napadaju ovu možda i zadnju homogenu radničku skupinu u zemlji. Podrške svih organizacija koje ih proslijede ćemo objavljivati na unutrašnjim kanalima radnika i grupama podrške.

Vaša
Radnička fronta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?