Autor: Zlatko Nikolić

Tvornica industrijske i brodske opreme TIBO D.D ide u konačnu likvidaciju. Ova je tvrtka nekada bila sastavni dio riječke grupe 3. maj, a prilikom preuzimanja Uljanika država ju je izdvojila i preuzela upravljanje. Sâm pogon je i ranije upao u prve probleme, a predstečajna nagodba je sklopljena još 2012., te su se za radničke plaće počela trošiti avansna sredstva. Tvrtka koja je nominalno bila u vlasništvu države je proizvodila osnovne brodske dijelove koji su bili namijenjeni svim hrvatskim brodogradilištima. Neka brodogradilišta su se pokazala kao neredovite platiše, pa je u jednom trenutku došlo do toga da radnici nisu dobili sedam plaća za redom, da nije bilo sredstava za materijal - pa je i proizvodnja stala. Vlade koje su dolazile nisu pokazivale interes za ovu tvornicu koja je bila sastavni dio hrvatske brodograditeljske industrije i koja je donosila jedan udio domaćeg proizvoda u brodu. Radnici i njihov sindikat su 2015. godine pokrenuli štrajk, no pomoći i intervencije od najodgovornijih nije bilo. Stečajni postupak u TIBO-u pokrenut je u svibnju 2016. godine, a kao i za mnoge druge hrvatske tvornice to je značilo kraj rada, rasprodaju vrijedne imovine i zatvaranje radnih mjesta.

Kako ova država nema nikakvu industrijsku politiku, niti je zanima proizvodnja, po vrijedne strojeve došla je jedna slovenska tvrtka i ispraznila hale tvornice u Matuljima. Sada su na redu i same hale, a prodaje se i zemljište od otprilike 43000 m2 i to u pola procijenjene cijene.

Slučaj TIBO nam govori puno toga. Prvo nam govori o nemaru, neznanju i nesposobnosti više vlada RH (SDP-ova, pa HDZ-ova) da upravljaju svojom vrijednom imovinom. Zatim nam govori i o odnosu tih liberalnih vlada prema vlastitoj proizvodnji. Već izgrađeni kompleksni brodograđevni sustav kojega su posloženog dobili u nasljeđe iz bivše države nesposobni političari jednostavno prepuštaju propadanju. Problemi u TIBO-u su se vrlo jednostavnim državnim potezima i injekcijama mogli riješiti, a tvornica bi još uvijek ponosno stajala. Na kraju krajeva ovo govori i o odnosu naše političke elite prema radnom narodu, čega je posljedica emigracija stotina tisuća ljudi.

 

[komentar na: http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Atraktivno-zemljiste-jos-trazi-kupca-Kompleks-TIBO-a-u-Matuljima-sada-na-bubnju-u-pola-cijene?meta_refresh=true

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?