Aktivni smo i dalje i na lokalnoj razini i u mjesnim odborima u kojima smo ušli u vijeća. Tako je na zadnjoj sjednici Vijeća Mjesnog odbora Knežija naša članica predložila projektni zadatak koji su izradili naši simpatizeri arhitekti, za obnovu objekta mjesne samouprave u ulici Rudolfa Bićanića (tzv. baraka u Parku hrvatskog proljeća), što je Vijecće prihvatilo. Objekt je star više od 50 godina, derutan, u sanitarnom smislu predstavlja rizik za zdravlje korisnika i potpuno je neadekvatan za rad i boravak. U njemu međutim djeluje Udruga umirovljenika Knežija i Odred izviđača Jarun. Sve ove godine nije pokrenuto pitanje obnove ovog objekta, iako se radi o prostoru za javnu korist koji bi trebao biti dostupan svim stanovnicima kvarta. U ovoj je godini međutim uređen park u kojem se nalazi navedena baraka, s troškom od preko milijun kuna. Zanimljivo je primijetiti da bi, koristeći se standardnom tarifom izgradnje javnih objekata, uz ovakav projekt koji nudi novu dodanu prostornu i sadržajnu vrijednost, procjena obnove i izgradnje novog objekta javne samouprave bila oko 1,8 milijun kuna, dok je suvišna obnova parka koja je završena ovog ljeta, uz povećanja troškova za rezanje grana i čupanje drveća (za koja naša zastupnica još nije dobila tražene ekspertize opravdanosti radova i troškova) koštala tek nešto manje od toga. Očito je da Grad Zagreb određene poslove obavlja za korist raznih dobavljača i izvođača radova, a suprotno općoj koristi stanovnika kvartova.

U društvenom uređenju za koje se zalažemo, svaki bi stanovnik kvarta imao redovito pravo odlučivati što će biti prioriteti aktivnosti u kvartu, i na što će se trošiti raspoloživa sredstva, a ne da o tome odlučuje tek šačica predstavnika, uz nedostupne informacije od "stručnih" gradskih službi.

 

U prilogu se nalazi PROJEKTNI ZADATAK za izradu projektne dokumentacije objekta mjesne samouprave u Ulici Rudolfa Bićanića 5

 

 

 

 

Attachments:
Download this file (Knežija-projektni zadatak.pdf)Knežija-projektni zadatak.pdf[ ]221 kB

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?