U Splitu, 25.09.2018.

JAVNA USTANOVA SPOMEN PODRUČJE JASENOVAC
R a v n a t e lj
Ivo Pejaković

Poštovani

Povod za moje obraćanje je nedavna kolumna novinara i publiciste Borisa Dežulovića na Kolumnainfo.com o skoroj promociji knjige i dokumentarnog filma slovenskog publiciste Romana Leljaka MIT I JASENOVAC, u kojoj spomenuti odbacuje dosadašnja istraživanja o žrtvama fašističkog režima u NDH i navodi kako je tamo zapravo stradalo puno manje ljudi. Naime, Leljak iznosi nevjerojatnu brojku od 1.654 stradalih u razdoblju od 1941. i 1945.g. Nakon što sam pročitao navedeno ostao sam u nevjerici da li je moguće da netko, nakon svih istraživanja i javno dostupnog popisa svih žrtava objavljenog na stranicama Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac, ima kuraže i moralnih skrupula dovoditi u pitanje broj od 83.145 stradalih osoba. Svi stradali imaju ime i prezime, godinu i mjesto rođenja te godinu i mjesto stradanja. Iznositi monstruozne konstrukcije i nevjerojatne brojke za mene predstavlja zločin protiv čovječnosti. Svatko tko je zainteresiran od potomaka, poznanika, istraživača, publicista i drugih zainteresiranih mogao je u svakom konkretnom slučaju osporiti dokazima ili drugim faktima netočne podatke/brojke. Uvjeren sam da je takvih slučajeva bilo. Međutim, generalno dovoditi u pitanje broj stradalih objektivno znači rehabilitaciju ustaškog režima i grubu reviziju povijesnih istina. Osobito zabrinjavanja informacija da će Zagrebačka nadbiskupija dana 27. rujna 2018.g. ustupiti prostor za promociju navedene knjige i filma Romana Leljaka. Time se Katolička crkva svrstava uz najreakcionarnije pojedince i skupine koje pokušavaju rehabilitirati fašistički i kolaboracionistički režim NDH.

Zašto Vam se obraćam? Kao građanin ove zemlje, Hrvat, hrvatski branitelj, antifašist, osjećam se pozvanim i prozvanim da dignem svoj glas protiv svih pokušaja rehabilitacije fašističkog i kolaboracionističkog ustaškog režima. Osobno sam javno na FB stranicama osudio postavljanje spomen ploče sa ustaškim pozdravom ZA DOM SPREMNI u Jasenovcu tom simbolu nečovještva i stradanja više desetina tisuća nedužnih Srba, Roma, Jevreja, Hrvata i dr. „Predsjednik Vlade A. Plenković je, umjesto osude evidentne provokacije i uklanjanja ploče sa fašističkim simbolima, koja sramoti Hrvatsku pred civiliziranim svijetom, naglasio da se radi o „delikatnom pitanju“ i najavio formiranje povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Ovim potezom premijer je propustio priliku da se legitimira kao Europejac, demokrat, antifašist. Navedena izjava o „delikatnom pitanju“ ide na ruku ultradesničarima, nostalgičarima, revanšistima….“

Interesira me hoće li vaša uvažena Institucija u slučaju promocije knjige i dokumentarnog filma Romana Leljaka poduzeti odgovarajuće pravne radnje kako bi se sačuvala istina o Jasenovcu, a time zaštitio dignitet žrtva fašističkog režima. Osobno podržavam sve korake i aktivnosti kako bi se spriječili i sankcionirali pokušaji revizije povijesnih istina.

S poštovanjem

Branko Ora

 

Ali to nije sve:

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?