Priopćenje Radničke Fronte Kvarner prijedloga da se ulica Maršala Tita u Selcu preimenuje i povodom minute šutnje za ratnog zločinca

Temeljeno na članku u Novom listu u vezi prijedloga crikveničkog vijećnika u redovima HSP AS Mate Gavrana o preimenovanju ulice Maršala Tita u ulicu Jean Michela Nicoliera, Radnička fronta Kvarner odbacuje ovaj pokušaj krojenja povijesti i „domoljubne“ manipulacije ratnim stradanjima poput stradanja francuskog dragovoljca.

Naime, očita je namjera zamjene ulice osobi i pokretu koji su zadužili Hrvatsko primorje sa osobom koja je položila život u Domovinskom ratu kako bi protivnici tom prijedlogu bili optuženi za antihrvatstvo. To je 27-godišnja praksa djelovanja nacionalističkih stranaka u nedostatku socijalne i gospodarske politike. Gospodinu vijećniku Mati Gavranu bilo bi produktivnije da brine o sadašnjosti i i unaprjeđenju života stanovnika Grada Crikvenice i njenih naselja. No naravno, kako i on i njegova stranka najmanje brinu za takve stvari.

Radi prijedloga preimenovanja ulice i minute šutnje osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku na sjednici gradskog vijeća Grada Crikvenice usvajanje proračuna je teklo ekspresno. To je ugrozilo samu bit demokracije s obzirom da je rasprava oko proračuna jedna od rijetkih prilika kada vijećnici mogu propitkivati izvršnu vlast, a da to ima nekog efekta.

Doduše, s lex šerifom taj demokratski institut je ozbiljno poremećen jer glasanje o neprolazu proračuna više nema nikakvog efekta na načelnika, nego na vijećnike, kojima se ne isplati više glasati protiv usvajanja proračuna.
Smatramo da je prijedlog o preimenovanju jalovo skretanje pažnje iz više razloga: simboličkog jer se nacionalisti bave samo sa simboličkim odnosno kozmetičkim promjenama. Povijesnog, jer se želi izbrisati doprinos NOB-a koji je priključio Primorje matici. Financijskog, jer promjena ulica košta i na teret je građana. Naime, hir jednog nacionaliste bi crikvenički proračun mogao koštati između 44.286 i 60.000 kn ukoliko bi Grad Crikvenica o svoj trošak preuzeo i izradu novih osobnih isprava. Međutim, to bi i dalje žiteljima ulica Maršala Tita uzelo 3 tjedna vremena sa zamjenskom osobnom. Troškove koji bi trebali preuzeti s izmjenama zemljišnih knjiga niti ne želimo nagađati. Želimo samo podsjetiti da su to proračunska sredstva koja bi mogla biti potrošena na nešto što je od stvarne potrebe. Npr. neki mali komunalni projekt. Sigurni smo da za takve uvijek postoji potreba. I za kraj, prijedlog ima još jednu manu: prioritetnu, jer stanovnici Selca imaju preče probleme, pogotovo u zimskim mjesecima kada mjesto zamire i potrebno je svako radno mjesto koje bi preokrenulo negativni trend zamiranja stanovništva i selidbe u veće centre.