Izricanje presude Žalbenog vijeća ICTY-ja u Haagu kojom se potvrđuje prvostupanjska kazna bosanskohercegovačkoj šestorci, ostalo je zasjenjeno dramatičnim činom samoubojstva Slobodana Praljka ispijanjem otrova u sudnici. Radnička fronta smatra kako je važno istaknuti da je, unatoč dvojbenosti legitimiteta haškog suda, proces stvaranja Herceg-Bosne bio udruženi zločinački poduhvat, a sam Slobodan Praljak (osuđeni) ratni zločinac i tajkun.

Ne treba ulaziti u pretpolitičke analize hrabrosti ili kukavičluka čina samoubojstva, ali svakako treba zaustaviti mitologizaciju i slavljenje Praljkovog čina kao junačkog, ako su iza njega ostali tragovi zločina – ubojstava, silovanja i razaranja.

Osim toga, Slobodan Praljak bio je vlasnik pravog poslovnog carstva, predstavnik vojno-tajkunske elite, i pripadao je klasi koja je imala malo dodirnih točaka s osiromašenim stanovništvom koje bi trebalo oplakivati njegov čin. Upravo to nametanje žalovanja i prihvaćanja nečije individualne krivnje nekom „kolektivu“, jedan je od instrumenata kojim vladajuće političke elite anesteziraju ozbiljnije društvene promjene, ali i sprečavaju društvenu katarzu.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?