Nakon lokalnih izbora u Zagrebu postaje sasvim jasno da su mnogi spremni za pravu lijevu politiku. Mnogima se do nedavno činilo da je prava lijeva opcija utopijska ideja, te da joj se ne mogu posvetiti jer "nije realna". Povijest nas uči da uvijek mora postojati prvi korak u pravom smjeru. Mi smo ga jučer napravili. Podsjećamo, bez likovanja i zlobe, da su neki ozbiljni analitičari još donedavno potpuno otpisivali ljevicu. Kako bismo učili iz nekih pogrešaka, podsjećamo kako se prije mjesec dana pisalo.

Politički analitičar Žarko Puhovski ustvrdio je da su šanse okupljene ljevice minimalne, te da će koaliciji "domet biti ulazak u mjesne odbore i Vijeća gradskih četvrti, ali da mjesto u Skupštini Grada neće dohvatiti".

Davor Gjenero je pak izjavio kako je koalicija "daleko od izbornog praga", kao i da "u Skupštinu sigurno neće ući", te da je riječ o "marginalnoj opciji" koja je relevantna koliko i "najčistija Hrvatska stranka prava ili desni radikali'.

Ne znamo što profesor Gjenero danas misli o ovoj svojoj izjavi, no znamo da je profesor Puhovski u emisiji komentirajući prve rezultate lokalnih izbora priznao da je ta ista ljevica "najjača intelektualna opcija" danas.

Fronta je u predizbornoj kampanji radila što radi godinama – prosvjedovala, hodala po ulici, bila prava antisistemska opcija, no da bi se, ipak, nakon svega pokazalo kako je moguće da ta dosljednost i beskompromisnost, mogu postati zajednički temelj ozbiljnog političkog mišljenja u ovoj zemlji. Dakle ako jednu stvar možemo izvući kao pouku ovih neispunjenih predviđanja, onda je to pouka o hrabrosti, beskompromisnosti i dosljednosti, potrebi da se slijedi logiku kritičkog političkog mišljenja bez obzira na popularnost i ankete.

Iako su se pozicije Radničke fronte, a napose stavovi protiv korupcije, privatizacije i tržišnih principa kao mjere svih stvari proglašavali utopijskima i nemogućima, ili baš upravo zbog toga što su se prije mjesec dana mnogi slagali da "u ovom trenutku ne postoji atmosfera za ljevicu", mi danas kažemo – politički prostor ljevice tek se stvara! Moramo biti hrabri, jer ovo je tek prvi korak u pravom smjeru!

 

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?