Danas, kada većina ljudi, pogotovo mlađih, nema pojma da su prije kod nas postojale i visokotehnološke tvornice poput nekadašnjeg Sintala, koje su poslovale po čitavom svijetu, možda nikome neće biti čudno što u Hrvatskoj nema takvih tvornica.

No ono što bi nam trebalo biti čudno je to da u Hrvatskoj više zapravo nema ničega. Ne da više nemamo visokotehnološke tvornice, da ne proizvodimo avione i aute, mi ne proizvodimo i nemamo u svojim rukama više skoro ništa.

Pogledajmo to ovako. U bilo kakvoj zemlji moraju postojati neke od sljedećih stvari - dućani u kojima se prodaju kruh & mlijeko, banke preko kojih primate plaće i gdje štedite novac i telekom preko kojega telefonirate i idete na internet. To su osnovne stvari, otprilike kao ceste, škole ili bolnice.

Međutim, ako pogledate ta tri primjera, što tu vidimo? Mali dućani su uglavnom odavno nestali, a većina trgovačkih lanaca su u stranom vlasništvu (bilo da su kao Slavija/Diona privatizirani, bilo da su strane korporacije ušle na naše tržište, kao u slučaju Lidla ili Interspara) - s padom Todorića to će postati još izraženije. Telekom smo davno prodali za džabe i za to "dobili" najsporiji i najskuplji internet u Evropi. Banke su također uglavnom u stranom vlasništvu i svake godine iznose ogromne ekstraprofite iz zemlje.

Vidite li o čemu se tu radi? Dakle, nije riječ o tome da ne proizvodimo helikopetere i avione i da nemamo svoj svemirski program. Nije riječ o tome da nismo predvodnici u svijetu što se tiče kompjuterske tehnologije. Ne, riječ je o tome da mi više u svojim rukama nemamo ni prodavanje kruha & mlijeka, procesuiranje plaća & štednju te telefoniranje & internet. Potpuno banalne i jednostavne djelatnosti - koje postoje svugdje i koje nije nikakav problem voditi - kod nas više nisu u našim rukama. Tako da novac od kupovine osnovnih namirnica, bankarskih naknada i telefoniranja umjesto da ide nama svima, čitavom društvu, u džepove ide privatnim stranim korporacijama.

Uza sve priče o "neovisnosti" i "samostalnosti", mi smo danas nitko i ništa. Mi smo robovi. Kolonija. Dali smo da nas opljačkaju i da nam pritom govore kako nam je super i kako smo "neovisni" i "svoji na svome"

tvornica

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?