Europska partija ljevice podržala zeleno-lijevu koaliciju

Europska partija ljevice podržala zeleno-lijevu koaliciju

02.07.2020. Bruxelles

Heinz Bierbaum, predsjednik partije europske ljevice izjavio je u četvrtak 02. srpnja da je „Zeleno-lijeva koalicija jedini pravi i napredni odgovor na trenutačnu krizu i protiv jačanja ekstremne desnice“.Izjava je to koja je objavljena na web stranicama ove stranke, a koja u svojem članstvu ima 25 stranaka članica, 8 članica sa statusom promatrača i još 6 partnerskih stranaka iz ukupno 24 europske zemlje.

U cijeloj izjavi stoji: „Hrvatski birači izlaze na birališta 05. Srpnja kako bi izabrali 151 člana novog saziva parlamenta. Europska partija ljevice (Party of the European Left – EL) izražava svoju punu podršku zeleno-lijevoj koaliciji, koja se natječe na ovim važnim izborima tražeći progresivan odgovor na trenutačnu krizu u najboljem interesu naroda. Ovi izbori važni su za budućnost Hrvatske kao i Europske unije. Zeleno-lijeva koalicija predstavlja lijevu alternativu za Hrvatsku, i buduća prisutnost i aktivnost koalicije lijevih i progresivnih stranaka bit će od krucijalne važnosti po ovu zemlju.“

„Zeleno-lijeva koalicija predstavlja jedinu pravu alternativu koja je sposobna osigurati socijalnu pravdu, borbu za prava žena i te ima politički program koji je garancija socijalne i ekološke transformacije ekonomije ove regije“ – nastavlja Bierbaum.

Na kraju izjave Bierbaum navodi: „Ova koalicija je jedini politički projekt koji je blizak radničkoj većini, i predstavlja pravu promjenu nasuprot dizanju ekstremne desnice i istinski je orijentirana prema javnom dobru, nasuprot nedostatku socijalnih politika centrističkih stranaka.“

Prof. dr Heinz Bierbaum - rođen je 1946. godine, studirao je društvene i ekonomske znanosti u Freiburgu i Berlinu. Član je predsjedništva stranke DIE LINKE i predsjednik je Europske partije ljevice, član je skupštine u Saarlandu i bio je glavni tajnik zastupničkog kluba partije Die Linke. Višegodišnji je tajnik sindikata metalaca (IG Metall), u početku ekonomskog odjela, a zatim postaje i prvi opunomoćenik IG Metall-a u Frankfurtu. Redovni je profesor ekonomije s težištem na politici i organizaciji poduzeća na Visokoj školi tehnike i ekonomije (HTW) u Saarbrikenu. Direktor je i INFO-instituta (Institut za organizacioni razvoj i politiku poduzeća) na HTW-u. Glavni interesi su mu ekonomska i financijska politika, ekonomska demokracija i evropska politika.

Nakon Evropskih zelenih druga je to velika grupacija stranaka na razini Evrope koja podržava ovu koaliciju. Podsjetimo i da je dan ranije 01.07. zeleno-lijevu koaliciju koje čine stranke Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – OraH – Zagreb je naš! i Za grad videom podržao i potpredsjednik Europske stranke ljevice, bivši talijanski ministar Paolo Ferreiro.

Izjava je dana na web stranicama Europske partije ljevice.