Upropaštavanje industrije, financiranje kladionica

Upropaštavanje industrije, financiranje kladionica

Država je samo za ožujak potrošila 2,27 milijardi kuna u sklopu subvencija dijela plaće radnicima u firmama u kojima je došlo do pada prometa. Za održavanje brodogradnje u Uljaniku država je trebala potrošiti 100 milijuna kuna da se završi jaružalo i održi proizvodnja, od toga bi država imala i koristi kroz poreze, a radnici Uljanika imali bi radna mjesta. Zbog uništavanja brodogradnje u Puli, ali i Trogiru kao i problema u 3. maju i drugim brodogradilištima HR je 2019. bila među zemljama s najvećim padom industrijske proizvodnje u EU (smanjena za 1,7%).

No, umjesto jedne od zadnjih izvoznih grana u kojoj smo imali know-how, tradiciju, koja je na sebe vezala druge grane privrede, Vlada održava firme koje se bave klađenjem, automatima i raznim igrama na sreću - one su samo u jednom mjesecu primile 13 milijuna kuna potpore.

Očito nam Vlada poručuje da je bolje da se kockamo nego da sebi umišljamo da smo nekakvi brodograditelji, da možemo konkurirati svojim visokosofisticiranim proizvodom na stranom tržištu. Mali, na periferiji EU, šta će nama industrija, dovoljna nam je kocka.

Na fotografiji je zadnji brod koji je proizveo Uljanik, Scenic Eclipse - prvi polarni istraživački kruzer u svijetu.