Podrška štrajku radnika PZC Varaždin

Podrška štrajku radnika PZC Varaždin

Dajem podršku radnicima PZC Varaždin koji su već dva dana u štrajku, koje pritišće ne samo poslodavac koji radnike doslovno izrabljuje, već i neki sindikalisti koji se ne bi željeli zamjeriti poslodavcu, kao niti Vladi RH. Firma PZC Varaždin koja ima godišnje prihode od preko 100 milijuna kuna svojim radnicima nameće robovlasničke uvjete rada, dok neki „sindikalisti” pri tom misle da su zahtjevi radnika koji su stupili u štrajk „nerealni”.

Radnici ove firme stalno moraju biti na raspolaganju, šefovi ih zovu kada hoće, a taj rad izvan rasporeda im ne plaćaju, poslodavac određuje jednostrano vrijednost osnovice i koeficijenta, a u firmi se zapošljava po političkoj liniji zbog čega se dešava da radnik s 20 godina staža ima manju plaću od tek nedavno zaposlenog. Niska materijalna prava radnika odnose se i na druga prava iz Kolektivnog ugovora - dodatke na plaću, troškove prijevoza, toplog obroka, božićnice, regresa itd. Nekim radnicima se isplaćivalo tek bijednih 2.500 kuna. Valjda je to dovoljno za Sinišu Vargu, predsjednika Uprave, koji po medijima baca floskule o tome da je „dobar radnik jedino dobro plaćen radnik”. Novi kolektivni ugovor potpisan je praktički u uvjetima iznuđivanja, uz pomoć sindikata koji ne štite interese radnika.

Cinično je da Uprava u svojem priopćenju govori da se firma o radnicima brine „u skladu s mogućnostima te prilikama u kojima živimo i djelujemo” - te su mogućnosti ako je po njima suditi robovlasničke. Kako se Uprava odnosi prema zahtjevima radnika govori i činjenica da su predsjedniku Štrajkaškog odbora i Nezavisnog cestarskog sindikata Mijatu Staniću zabranili jučer ulazak u poduzeće. Nakon najave štrajka poslodavac je vršio pritisak na radnike, a kolektivni ugovor je potpisan bez najbrojnijeg sindikata koji predvodi štrajk.

Očito neke treba podsjetiti da je štrajk zakonit pritisak na poslodavca zajamčen Zakonom o radu, Ustavom Republike Hrvatske i međunarodnim konvencijama!

Za narodnu većinu!

Katarina Peović