Za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu

Za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu

Autor: Miljenka Ćurković

Krajnje je vrijeme da se pokrene proizvodnja cjepiva u Imunološkom zavodu, pojavile su se ospice i u Hrvatskoj.

Da se podsjetimo:

Cijepni sojevi iz kojih se proizvodilo cjepivo protiv ospica, tzv. Edmonston Zagreb, je proizvod stručnjaka iz Imunološkog zavoda, stari i provjereni proizvod s vrlo blagim ili gotovo bez nuspojava.

Cijele generacije su bile cijepljene tim cjepivom, nikad nisu bile zabilježene ozbiljnije nuspojave, kao što se dešava s ovim novijim cjepivima, jer nisu dovoljno dugo na tržištu, pa se ne može točno znati koje su sve nuspojave moguće.

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je prepoznala svojevremeno cjepivo protiv ospica Imunološkog kao jedno od najkvalitetnijih na svijetu, pa je trećina svjetske populacije bila njime cijepljena, i ospice su se smatrale praktički iskorijenjenom bolesti.

No, situacija se promijenila, a Hrvatska ima šansu spašavati zdravlje i ljudske živote na globalnoj skali, i usput i dobro zarađivati.

No klijentelizam, korupcija i pogodovanje krupnom kapitalu idu toliko daleko, da se kocka s ljudskim zdravljem.

Podsjećamo Vladu i aktualnog premijera RH, da će snositi odgovornost za epidemiju svojim nečinjenjem, ukoliko hitno ne daju dozvolu Imunološkom da počne s proizvodnjom cjepiva, s time da je uvoz, a posebno interventni uvoz većih količina cjepiva, kao hitna mjera prevencije, dodatni, nepotrebni, pa i štetni udar na proračun RH, jer će onda još dodatno nedostajati za plaće profesora, medicinskog osoblja i ostalih, bez kojih sistem ne funkcionira, a dobar dio tih stručnih ljudi odlazi u inozemstvo, pored mnogo ostalih stavki, koje se onda neće moći plaćati iz proračuna bez dodatnih zaduživanja.

Uz to, podsjećamo i na nužnost ponovnog pokretanja proizvodnje krvnih pripravaka i imunobioloških lijekova, koji liječe dokazano uspješno - virusne infekcije, od gripe do HPV, a komercijalno gledano visoko su profitabilni izvozni proizvodi, gdje bi RH mogla izvrsno zarađivati i dizati standard narodu, i liječiti kvalitetno ljude diljem svijeta.