Smrt kapitalizma je i smrt fašizma

Smrt kapitalizma je i smrt fašizma

Na Dan oslobođenja Zagreba, 8. maja, antifašistička povorka ‘Besmrtni partizanski odred’, čiji su učesnici nosili portrete svojih bližnjih koji su borili protiv fašizma, prošla je centrom Zagreba.

Govor je održao i naš član Aleksandar Dolić koji prenosimo u izvornom obliku:

Drugarice i drugovi, zdravo!

Fašizam nije pobijeđen ma koliko mi ovdje prisutni to htjeli!

Nakon brato- i sestroubilačkog rata u Jugoslaviji, uslijedila je dezintegracija svih socijalnih politika koja traje i dan danas. Pod krinkom 'pretvorbe i privatizacije' na čelu s HDZ-om i SDP-om opljačkana su sva javna dobra koja su se u socijalizmu mukotrpno gradila. Posebnu ulogu u tome imao je Franjo Tuđman i zato smatram sramotnim da nosimo njegovu sliku na antifašističkom skupu!

Svima dostupno zdravstvo i obrazovanje su pod naletom kapitala postali privilegija samo za bogate, radnička prava su sad već samo mrtvo slovo na papiru, prava žena i LGBTIQ osoba nemilosrdno se gaze, a katolička crkva je predvodnik neviđene i sveobuhvatne konzervativne kontrarevolucije.
Ona objeručke prihvaća te daje prostor brojnim nadripovjesničarima koji lažima i demagogijom pune uši svojim sljedbenicima tvrdeći da su Jasenovac i ostali zloglasni koncentracijski logori bili tek samo radni logori u kojima se sadilo cvijeće. Crkve tako postaju rasadnici mrzilačke ideologije! Državne institucije u tom pogledu nisu ništa bolje jer HRT radi istu stvar. 

Ove godine je i tzv. ekspertna radna skupina koja je pisala novi kurikulum za povijest pokušala ispod žita i bez demokratske rasprave progurati ishod u kojem učenik 'opisuje stradanja i progone stanovništva, Holokaust na području Jugoslavije u ratu i poraću, te društvene promjene u drugoj Jugoslaviji nastale modernizacijom i masovnim opismenjavanjem'. Na svu sreću nije prošlo, ali sam čin govori i više nego dovoljno o ideološkim tendencijama ekstremne desnice koja je okupirala obrazovne institucije.

Zagrebačko sveučilište nedavno je na svom teritoriju dopustilo da osuđeni ratni zločinac za etničko čišćenje, Dario Kordić, u studentskom domu Stjepan Radić pred studenticama i studentima drži propovijedi o sebi kao tzv. hrvatskom mučeniku. Umjesto da dvorane punimo pjesnikinjama i pjesnicima, znanstvenicima i znanstvenicama, književnicima i književnicama, sveučilišna vrhuška promovira međuetničku mržnju i nasilje!

Val desničarskog populizma koji je zaogrnuo Evropu u svoje crnilo nije nas zaobišao nimalo. Fašizam postaje sve očitiji i u idejama jedne stranke koja je trenutno i nažalost percipirana kao najveća prijetnja ovakvom društveno-političkom poretku. U njihovim kampanjama dosad su se svrstali na strani onih koji bi ukinuli davno i teškom mukom izboreno pravo žena na pobačaj, na stranu onih koji svojim antivakcinaškim porukama omogućavaju širenja bolesti za koje se mislilo da će biti skoro pa iskorijenjene. Ta stranka trenutno širi mržnju prema ratnim izbjeglicama. Umjesto da upru prstom u klasnog neprijatelja, tu kapitalističku ratnu mašineriju koje smo i sami nažalost dio, umjesto da pruže ruku obespravljenima koji bježe od ratnih razaranja i ekonomskih sankcija u režiji američke imperije, oni bi ih vjerojatno strpali u logore! Nekad u prvoj polovici 20. st bi takve političke opcije krasio epitet 'nacionalsocijalizma', a danas se zovu Živi zid!

No, zli vjetrovi ne pušu samo iz domaćih okupiranih državnih institucija tzv. Republike Hrvatske i njenih tzv. bogomolja, niti ne pušu samo iz usta tzv. ministrica i ministara koji su tek puki kapitalistički likvidatori, već pušu iz centara moći jedne neoliberalne, nedemokratske i militarizirane organizacije kojoj je samo i isključivo do zgrtanja love i povećanja prava kapitalističkim korporacijama; ta organizacije zove se 'Europska unija'!

2. travnja 2009. godine tzv. Evropska unija donijela je 'Rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu'. Ta rezolucija predstavlja pravni i ideološki okvir u kom se poistovjećuju dvije dijametralno suprotne ideologije, fašizam i komunizam, i upravo ta rezolucija kod nas omogućava neprestane laži o dva totalitarizma! 

Kako to izgleda u praksi? Bliži nam se ustaški dernek na Bleiburgu i opet ćemo slušati kako su za sve krivi povampirene jugokomunjare, Srbi, pederi, UDBA, radnici Uljanika i 3. maja, te ostali dežurni krivci. Takav diskurs omogućava vladajućim, prokapitalističkim elitama da prikriju činjenicu da već gotovo trideset godina pljačkaju vlastiti narod, da Evropu u Drugom svjetskom ratu nije spasila Amerika, već boljševici i Crvena armija, a Jugoslaviju partizani u organizaciji Komunističke partije, te da nam otežaju prenošenje istine na nadolazeće generacije!

Naša zadaća je teška. Ljevica je rascijepana i nesloga vlada posvuda, a neprijatelj je brojan, jak, složan, a bome i naoružan. Pogledajte samo Francusku trenutno! Moramo se solidarizirati i premrežiti sa svim progresivnim socijalno osviještenim pokretima! Moramo obnoviti ili nanovo uspostaviti već zaboravljene institucije borbenih sindikata, te strategije sindikalne borbe! Moramo uspostaviti internacionalnu mrežu ljevičarskih snaga, te neprestano agitirati, educirati i organizirati jer to je borba za svakog čovjeka pojedinačno!

Klasno osviještena sila obespravljenih, blokiranih, studentica i studenata, aktivistica i aktivista za radnička prava, prava žena, LGBTIQ osoba, eko-aktivistica i aktivista, prekarnih radnica i radnika ima tu moć da svrgne kapitalistički sistem!

SMRT KAPITALIZMA JE I SMRT FAŠIZMA!


 (Foto: Novosti)