Članci

Siamo tutti antifascisti!

  • 07. 11. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Antifašistički Trst je 3. 11. pokazao da se može i zna oduprijeti nasilju crnih hordi fašističke partije CasaPound. Grad je civilizirano i dostojanstveno pokazao da samo jedinstveno i uz podršku internacionalnih snaga. možemo pobijediti fašizam.

Uz drugarice i drugove iz slovenske Levice, Radnička fronta je u subotu u Trstu bila dio internacionalnog antifašističkog saveza. Premda je prosvjedna povorka bila okružena jakim policijskim snagama, manifestacija je ipak doživjela trenutke napetosti koji su mogli i eskalirati. Već na samom početku, među redovima antifašista, organizatori koji nisu željeli prisustvo predstavnika partije PD (ekvivalent hrvatskom SDP-u), prozvali su ih direktno i bez oklijevanja za političku situaciju u Italiji i uzlet fašizma te im pokazali da im nije mjesto u antifašističkim redovima.


Organizacija samog skupa se odvijala već mjesec dana prije: talijanski sindikati, partija Komunističke obnove, Partija komunista Italije, LGBT zajednica, antifašističke organizacije, Revolucionarna ljevica, feministička udruženja, emigranti, Udruženje partizanskih boraca Italije... sve u svemu 70-ak organizacija koje su se zaista potrudile da okupe što više ljudi koji će svijetu pokazati da ni u Trstu ni u Italiji fašizam ne može proći.


Slovenska vlada je svojim objavama pokazala da se oštro protivi povratku fašizma u blizini svojih granica, ali i da brani prava svoje manjine u Italiji. Nažalost, vlasti republike Hrvatske su (slučajno ili namjerno) ignorirale skup u Trstu. A nisu reagirale ni na pokušaj talijanskih fašista da pređu granicu i održe koncert u Rijeci.

CasaPound je u Trstu nastupila sa simbolima Istre i Rijeke u koju se “namjeravaju vratiti”.
Radnička fronta je izazvala pozitivne reakcije u Trstu među redovima talijanskih građana, koji inače Hrvate doživljavaju (s punim pravom!) kao desničare.


Najstarija partizanka Italije i feministkinja Lidia Menapace s ponosom je prihvatila bedž RF-a i iskreno zahvalila na doprinosu hrvatskih antifašista u zajedničkoj internacionalnoj borbi protiv povratka nekih crnih vremena kad su, napominjem, Hrvati bježali iz Trsta.

Stogodišnjica talijanske pobjede u Velikom ratu je tada ujedno značila i dolazak nekih mračnih vremena: promjene toponima, nasilno mijenjanje prezimena...

Kolinda, Plenkoviću, jeste li manje hrabri od vlasti republike Slovenije koja se manifestaciji u Trstu i službeno suprotstavila?

Radnička fronta je, eto, na međunarodnoj sceni, pokazala da za Hrvatsku ipak ima nade.