Imunološki zavod Bandić je pretprošle godine proglasio kapitalnim projektom

Imunološki zavod Bandić je pretprošle godine proglasio kapitalnim projektom

Imunološki zavod, ustanova koja je imala tradiciju od preko 150 godina, u ovom stanju koronavirusa bio bi itekako potreban. Nekad je Imunološki bio u stanju proizvesti visokokvalitetne krvne pripravke, imunobiološke lijekove, antitoksine protiv zmijskog ugriza, bakterijska ali i virusna cjepiva. Među svjetski priznatim cjepivima bilo je i cjepivo protiv ospica koje se smatralo jedim od najboljih u svijetu.

No imunološki je od 90-tih sustavno pljačkan i devastiran, da bi neracionalnim upravljanjem i tehnološkim zaostajanjem došlo do prekida proizvodnje 2013. godine. Država kao osnivač godinama tek održava hladni pogon u kojemu se čuva krvna plazma. Zbog svoje važnosti Imunološki je ipak ostao javnozdravstvena ustanova od strateškog državnog interesa.

Radnička fronta je s posebnim interesom u Skupštini grada Zagreba pratila kako su Grad Zagreb i Vlada RH sredinom 2018. godine potpisali strateško partnerstvo za pokretanje proizvodnje u Imunološkom. Grad Zagreb se tim strateškim partnerstvom obvezao dokapitalizirati Društvo s iznosom od 110 milijuna kuna, što je gradonačelnik Milan Bandić proglasio kapitalnim gradskim projektom. Grad Zagreb se sukladno Modelu obvezao dokapitalizirati Društvo s iznosom od 110 milijuna kuna u novcu, a u svrhu podmirenja dospjelih obveza prema dobavljačima u iznosu od 35 milijuna kuna i pokretanja proizvodnje virusnih cjepiva.

Vlada je u lipnju prošle godine donijela i Nacionalni plan opskrbe RH lijekovima proizvedenim iz ljudske plazme 2019.-2022. koji sadržava plan ponovnog pokretanja proizvodnje u Imunološkom.

Ipak, IMZ još uvijek nema odgovornu osobu za zastupanje niti Nadzorni odbor, a način na koji se ovaj „kapitalni projekt” provodi budi sumnje.

Rotacijski zastupnici u Skupštini grada Zagreba iz redova Radničke fronte u nekoliko su navrata proteklih godinu i pol dana gradonačelniku postavljali pitanja i pritiskali da odgovori zašto projekt s Imunološkim stoji, tražili smo i da se Grad i gradonačelnik obvežu za redovno izvještavanje o potpisanom partnerstvu i uplati sredstava na račun IMZ kao i na kontinuirano i transparentno izvještavanje o izvršenju projekta: od kvartalnih izvještaja o provedbi projekta, do uvida u ugovore s dobavljačima, troškovnika radova, potvrda o plaćanju dobavljačima, kontrole i praćenja raspisivanja javnih natječaja za idejna i provedbena rješenja projekta tvornice u kasnijoj fazi uz kontrolu provedbe i kontrolu javne nabave. Na žalost gradonačelnik je samo šturo odgovarao i odgovornost prebacivao na Vladu.

Od gradonačelnika smo ipak dobili odgovor da je Grad snimio stanje u Imunološkom i da ne odustaje od pokretanja proizvodnje u IMZ. No nakon neobavezujućeg dokumenta koji je potpisalo Grad Zagreb i Vlada, uz rijetke pritiske poput onih Radničke fronte u Skupštini, ništa se nije pomaknulo s mrtve točke. Dapače, prošle je godine u Imunološkom došlo do požara u kojem je izgorio dio registratora s dokumentima. Sve se čini kako je pokretanje strateškog dogovora između Vlade i Grada samo dio prebacivanja odgovornosti.

Ovo je trenutak kada bi i jedni i drugi morali početi davati odgovore na pitanja i posvetiti se ponovnom pokretanju proizvodnje u IMZ-u.