Veliki prosvjed radničke solidarnosti i jedinstva

Veliki prosvjed radničke solidarnosti i jedinstva

Danas je sa središnjeg zagrebačkog Trga poslana poruka o radničkoj solidarnosti i jedinstvu. Prosvjed koji je davno prerastao zahtjev za povećanjem plaća, pretvorio se u opći prosvjed protiv ne samo aktualne Vlade, već i prethodnih vlada, kao i općeg smjera kojim nas vladajući vode zadnjih trideset godina.

Još do nedavno se za ideje boljeg i pravednijeg društva, u kojem se „ljude ne cijeni prema debljini njihova novčanika”, kako je to rekao jedan govornik, govorilo da su utopijske, te da naši radnici ne izlaze na ulice, bez obzira koliko ih se omalovažavalo, nazivalo uhljebima, pozivalo da se smanji njihov broj. Uspoređivalo se naše radnike s recimo francuskim, koji su do nedavno vodili praktički ulične borbe na tjednoj bazi, u prosvjedima koje je potaknulo poskupljenje benzina. Naravno da se stvari mogu promijeniti preko noći. Kao što se u Francuskoj nije prosvjedovalo samo zbog poskupljenja benzina, kao što se u nas legendarni prosvjed za Stojedinicu nije zbivao samo zbog neposrednog povoda – odbijanja koncesije radijskoj postaji, tako se i danas veliki broj ljudi na Trgu okupio ne samo zbog štrajka nastavnika i potrebe povišenja koeficijenata, već i zbog niza drugih stvari – a prije svega zbog općeg nezadovoljstva.

Ono što je ljude okupilo u ovom broju, nakon što smo imali i uspješan prosvjed medicinskih sestara i tehničara i prethodni prosvjed prosvjetara na Markovom trgu, jesu radnička solidarnost i jedinstvo. Iako su godinama vladajući uspijevali razjediniti radnike koji su se bavili parcijalnim rješavanjima problema (primjer Uljanika), danas se moglo jasno vidjeti što može radnička solidarnost kada dosegne razinu na kojoj se radnici raznih sektora međusobno prihvaćaju i podupiru, ne pristajući na socijalni darvinizam koji dolazi sa samog vrha. Iako smo još do nedavno od nekih sindikalista slušali kako jednima treba oduzeti a drugima dati, danas takvih poruka nije bilo, a nije ih ni moglo biti jer su svi radnici zajedno ustali protiv vladajućih.

Čula se poruka „složni smo”, „nismo razjedinjeni”, a to je najvažnija poruka onih koji svojom snagom i brojnošću mogu korjenito promijeniti smjer kojim nas 30 godina guraju - prema dolje. Radnika ima, brojni su, a radnička je borba borba za bolje i pravednije društvo, a ne za privatni interes. Radnička je borba borba - za narodnu većinu!