Milan Bandić će ostati zapamćen kao jedini gradonačelnik koji je pokušao privatizirati komad grada

Milan Bandić će ostati zapamćen kao jedini gradonačelnik koji je pokušao privatizirati komad grada

Izjava za medije:

Nakon objave tzv. Memoranduma o razumijevanju koji je Grad Zagreb danas napokon pustio u javnost, i to tek sada pod pritiscima građana, medija, struke i nas oporbenih zastupnika, prolazeći sam dokument dolazimo do saznanja kojih smo se pribojavali. Milan Bandić u Dubaiju potpisao je nešto iz čega se bez ikakvog problema može iščitati namjera da se jedan veliki komad grada, u koji bez problema stane jedno gradsko naselje, naprosto preda u ruke tvrtki Eagle Hills. To se naravno neće dogoditi odmah, no ukoliko planovi gradonačelnika i ove gradske uprave prođu, postupno zasigurno da.

Prvo čega se Grad obavezao je osnivanje zajedničkog društva u kojem će primat i upravljačka prava imati tvrtka Eagle Hills. Zatim se obavezao tom društvu predati teren u gradskom vlasništvu od 1.100 000 metara kvadratnih, riješiti pitanje prostornih planova, srušiti sve objekte na njemu te riješiti pitanja pristupnih cesta, različitih priključaka i sam teren pripremiti za gradnju. Dakle, cjelokupni trošak ovdje preuzima Grad. Zatim je to društvo dužno podizati zajmove za sam projekt, a dobit se dijeli tek po otplati zajmova (što bi u slučaju ovog projekta po Grad moglo biti i nikada). U isto vrijeme tvrtka Eagle Hills ima pravo otkupa udjela od strane Grada i to po cijeni koju postavljaju „nezavisni“ procjenitelji. Eagle Hills po memorandumu nema nikakvih obaveza, a ako Grad raskine ovaj „neobvezujući“ memorandum, onda se tvrtka Eagle Hills mora obeštetiti (iako nije točno poznato u što i koliko ta tvrtka ulaže).

Ovo se može opisati samo jednom rečenicom: pokušaj privatizacijske pljačke ravan onima iz devedesetih. Ne mogu se nikako oteti dojmu da je iza cijele ove priče postoji dogovor iza zatvorenih vrata, i pozivam DORH da istraži potpisivanje ovakvog dokumenta radi kojega Grad može pretrpjeti veliku financijsku štetu.

- Zlatko Nikolić,

Gradski zastupnik Radničke fronte u Gradskoj skupštini Grada Zagreba