RIMAC AUTOMOBILI - TAJKUNI, POGODOVANJE I KORUPCIJA

RIMAC AUTOMOBILI - TAJKUNI, POGODOVANJE I KORUPCIJA

174337681 4118802158150935 6636532960835705159 n

Nakon naše objave vezane uz dodjeljivanje zemljišta u Svetoj Nedelji pokrenula se rasprava koja daleko prelazi okvire onoga na što smo u ovom trenutku htjeli upozoriti. Može se raspravljati o tome otkuda Rimcu početni kapital, što on zaista proizvodi, kakva uloga države treba biti u podupiranju takvih projekata. Ono o čemu nema rasprave su činjenice vidljive iz zapisnika sjednica gradskog vijeća. U njima izričito stoji da je vijećnika Halužana osobno zvao Ivan Rimac da bi se ubrzao i riješio postupak dodjeljivanja zemljišta. Ivan Rimac je otac Mate Rimca i HDZ-ov privatizacijski tajkun kojem se u više postupaka sudilo za gospodarske malverzacije, a jedno vrijeme je bio i lice s Interpolove tjeralice zbog utaje poreza u Njemačkoj. Ivan Rimac je otpočetka involviran u poduzeće Mate Rimca, od početne "posudbe" do toga da mu je bio predsjednik nadzornog odbora. Iz navedenog je vidljivo da su priče o ocu i sinu nerazdvojive te koliko je sramotno da država poklanja zemljišta, dodjeljuje potpore, kredite i olakšice (o najavljenim milijardama iz NPOO da ne govorimo) poduzeću koje je toliko povezano s osobom kao što je Ivan Rimac. Halužan je na sjednicama prenio Rimčeve prijetnje o odlasku poduzeća iz Svete Nedelje, ali i detaljno opisao odnose između grada i Ministarstva državne imovine u postupku rješavanja pravnih pitanja. Iz njegovih je riječi vidljivo da nikada nije bilo pitanje hoće li se zemljište dati Rimcu, već samo koji je pravni način da se to provede.

Nakon toga gradonačelnik traži brisanje rečenice u kojoj se spominje prezime Rimac zbog negativnog konteksta i jer se onda može imputirati da je natječaj namješten!

Naravno da će se imputirati da je natječaj namješten ako se unaprijed zna za koga je raspisan i tko će ga dobiti. Niti je Halužan Rimca morao navesti da bi znali o čemu se radi, niti brisanje te rečenice to može prikriti.

Dakle, znalo se za koga se to zemljište prebacivalo u vlasništvo Svete Nedelje, znalo se što ta osoba želi raditi na tom zemljištu, tome se prilagođavalo prostorni plan i na kraju svega svi trebamo vjerovati da je bilo tko mogao pobijediti na tom natječaju?

Ishod: Rimac će za zemljište od 200000 četvornih metara plaćati Svetoj Nedelji 20000 kuna godišnje. Za usporedbu, prosječna cijena najma stana od 60 kvadrata u Zagrebu iznosi 568 eura mjesečno, odnosno 6816 eura godišnje.

Galerija fotografija