rftv naslovnica 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 [Govor zastupnice RF-a u Gradskoj skupštini 26.3.]

U prosincu 2017. je Uprava Društva Holdinga pokušala od sindikata dobiti pristanak za smanjenje božićnice i smanjiti prava iz postojećeg Temeljnog kolektivnog ugovora. Sindikati nisu pristali na to. Isplata dijela božićnice je kasnila i isplaćena je tek krajem siječnja.
Tužbe radi nepravovremene isplate podnijelo je 894 radnika kojima potvrđuju zakonske zatezne kamate.
Sada nam gradonačelnik i Holding sugeriraju da je ovakva reakcija radnika nepotrebna i da radnici traže kruha preko pogače jer su božićnicu dobili, iako im se ona htjela u jednom dijelu uskratiti, a činjenica je da je ona nakon takvog zahtjeva kasnila.
Opet imamo besmislene troškove koje nije trebalo napraviti, gdje će opet profitirati odvjetnici – koji čini se od Grada Zagreba najbolje zarađuju. Podsjetit ću na jedan drugi slučaj slučaj u kojem će također Grad Zagreb platiti čak 9 milijuna kuna zbog troškova nastalih zbog kašnjenja isplate lijekova – duga koji je bolnica Sv. Duh napravila prema korporaciji Medika d.d. - korporaciji koja godinama stječe dobit poslujući s bolnicom sv. Duh čiji je osnivač grad Zagreb. Grad Zagreb kao osnivač podmirit će te troškove – no tada se nije pozivalo na solidarnost, razum, nije se prijetilo da će se razvrgnuti ugovor. I slično.
Ovdje se u ovoj Skupštini voli pozivati na pravnu državu, da se ovo ili ono ne može, zbog pravnih okvira (obično se takvi argumenti povlače kada se radnici, blokirani ili socijalni slučajevi jave s molbom za pomoć) no kada su radnici oni kojima se krše prava, i kada bi se Grad samo trebao držati uzusa pravne države, pravni okvir se vidimo lako krši.
Izvještaj Holdinga tako govori o “etici, kolegijalnosti” i traži se od zaposlenika povlaćenje tužbe. Još se ima obraza pozvati na “okružje” u kojem veliki broj zaposlenika privatnog sektora primaju nižu prosječnu plaću, a božićnicu i regres uopće ne primaju. Pa to je upravo ono što bi politika javnog sektora trebala osuđivati i pokušavati mijenjati – a ne da Holding pribjegava nelegalnim neisplatama naknada, kada im to odgovara i još se k tome pozivaju na kaos u privatnom sektoru i kršenje radničkih prava kao argument s kojim plaše radnike.
Gradonačelniku i upravi Grada ali evo vidimo i Holdingu bismo inače stalno morali ponavljati neke izrečice – a jedna je posebno prikladna ona latinska “Pacta sunt servanda” (Dogovora se treba držati.)

 

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?