rftv naslovnica 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jučer je opozicija uspjela izglasati prijedlog zaključka o pristupanju Grada Zagreba Europskoj povelji o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini. Ipak to nije bilo bez problema - donosimo tekst govora s kojim je RF sudjelovao u raspravi.

Iznimno je zabrinjavajuće, kao i prozirno ovo što se događa s donošenjem zaključka o prijedlogu o pristupanju Grada Zagreba Europskoj povelji o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini. S obzirom da je smisao ove Povelje političko obvezivanje potpisnica na implementaciju politika ravnopravnosti spolova u praksi, opstrukcije koje su se dogodile i koje se događaju i ovakvi potezi nekih tijela gradske uprave pod očitim utjecajem Gradonačelnika, zapravo ne iznenađuju. Podsjetimo se samo kako je gradonačelnik samovoljno i netransparentno dva dana prije sjednice Gradske skupštine u rujnu prošle godine izbacio „rodnu ravnopravnost“ iz prijedloga Razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine, te je samoinicijativno uklonio sve oblike pojma ‘rod’, pojma koji je kao što znamo već dugo trn u oku ‘obiteljaškim’ udrugama.


Jasno je da je to povezano s prijeporima na desnici oko ratificiranja Istanbulske konvencije, čemu svjedočimo u zadnje vrijeme, a nakon višegodišnjeg odlaganja i manipuliranja javnošću te pokušajima tih grupacija da spriječe bilo kakav progres po pitanju ljudskih prava žena, a svi znamo kako po tom pitanju „diše“ gradonačelnik. Gradonačelnik a i poslušnici i poslušnice po odborima, povjerenstvima i koordinacijama uzeli su za pravo “interpretirati” Evropsku povelju čija je funkcija osiguranje provođenja politika rodne ravnopravnosti na lokalnoj razini, a koju je do danas potpisalo 1400 jedinica lokalne i regionalne uprave u 29 evropskih zemalja. Ta je Povelja usmjerena na ravnopravnost i načine postizanja ravnopravnosti; pitanje diskriminacije i nepovoljnog položaja žena; potrebu podjednakog sudjelovanja žena i muškaraca u donošenju odluka; uklanjanju rodnih stereotipa; uvođenju rodne perspektive; te donošenju programa i planova, kao i sredstava za provedbu. Povelja je prije svega orijentirana na smanjivanje društvene, političke, gospodarske i kulturne nejednakosti kao što su razlike u plaćama i nejednaka zastupljenost u političkome životu.
Kada se pak opravdava neprihvaćanje ove Povelje nedostatkom novca, valja jasno reći kako se ipak intenzivno radi i pogoduje raznim “obiteljašima“ od ustupanju štandova, davanja gradskog prostora, novca za njihove reklamne aktivnosti pa i financiranja tzv. Hoda za život. Bilo da se mijenja ime Trgu Maršala Tita kako bi se osigurala tanka skupštinska većina, bilo da se briše pojam roda – jasno je da je to politika ustupaka ali i suradnje s onima koji žele izbrisati i ugroziti prava svake deprivilegirane skupine u našem društvu. Igrači su i ovoga puta isti.


Ponovimo: prijedlog su podržala tri gradska odbora (Odbor za mladež, Odbor za obrazovanje i sport i Odbor za Statut, Poslovnik i propise). Nakon što Povelju nije podržalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine, “pala” je i na Gradskoj koordinaciji za ljudska prava, zahvaljujući suzdržanim glasovima stranke Milana Bandića i HDZ-a. Nemamo informacije o razlozima (navodne) „suzdržanosti“, te zahtijevamo detaljno i argumentirano obrazloženje. No, što se tiče izvješća Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba – koje nije podržalo Povelju pa je glasalo 4 ‘za’ i 4 ‘suzdržana’ treba reći da se Povjerenstvo ovime de facto diskvalificiralo za obavljanje zadaća koje su mu povjerene – a to je potpora mehanizmima zaštite ljudskih prava potlačenog roda, ili ako i hoćete – spola. Zbog toga pozivamo na prihvaćanje ovog prijedloga zaključka i smanjenja štete koja se akumulira neprestanim podrivanjem onih prijedloga koji su usmjereni na ravnopravnost spolova.

 

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?