Znamo kako je agencijski rad problematičan, da predstavlja oblik izrabljivanja radnika i radnica koji nemaju niti plaćen prijevoz, božićnice, regresa, naknade za minuli rad. Prije točno godinu dana smo svjedočili koliko su ozbiljne posljedice ovakvog načina zapošljavanja kada je jedan radnik Čistoće, angažiran putem agencije Electus, smrtno stradao pod kotačima kamiona. Agencija preko koje je zaposlen je oprala ruke od svega i jednostavno ustanovila kako ona nije tu odgovorna. Kako oni nisu odgovorni za isplatu odštete porodici radnika koji je smrtno stradao. Tu se pokazalo da takve agencije ljude tretiraju doslovno kao robu pri čijem tranzitu posreduju između njih i korisnika i da je njihova jedina funkcija ubiranje profita. Umjesto njih, prema informacijama koje smo dobili, odštetu je isplatila Čistoća.

Gradonačelniče zašto potpisujete takve ugovore? A vidimo prema Registru ugovora o javnoj nabavi da se s tvrtkom Adria za agencijsko zapošljavanje upravo spremate sklopiti ugovor od preko 115 milijuna kuna. Grad je u posljednje tri godine potpisao najmanje šest takvih okvirnih sporazuma čija ukupna vrijednost prelazi 264 milijuna kuna.

Visoki troškovi agencijskog zapošljavanja i antiradnička politika nameću pitanje – zašto Grad uopće podržava takve oblike zapošljavanja? Čak je i Evropska komisija paketom pravila pod nazivom “Europski stup socijalnih prava” već ograničila ovakvo zapošljavanje. Pogotovu se to pitanje nameće ako vidimo iz izvješća Holdinga da grad tako zapošljava na mjesta koja nisu povremena. U Vodoopskrbi i odvodnji ljudi očitavaju vodomjere, rade na održavanju vodoopskrbne i kanalske mreže, rade kao monteri, vozači, strojari. U Zagrebačkim cestama rade kao vozači, asfalteri, radnici na semaforima. U Zrinjevcu rade na zelenim površinama. Grad unajmljuje preko 590 takvih radnika kojima njihova agencija neće osigurati niti odštetu u smrtnom slučaju. Gradonačelniče - zašto?

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?