rftv naslovnica 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznato je da Grad Zagreb preko programa financiranja udruga iz područja promicanja ljudskih prava izdvaja izdašna sredstava za katoličke i srodne udruge. Izvješće za 2016. godinu je pokazalo kako se čak 33,3% ukupnih sredstava proračuna izdvojilo za (najafirmativnije rečeno) programe religioznog sadržaja. Oko 200.000,00 kn od ukupnih 600.000,00 kn koje se izdvojilo proračunom 2016. godine namijenjeno je za udruge među kojima su i "Crkva cjelovitog evanđelja" (koja uopće i nije udruga već crkva), te udruga "U ime obitelji". Ostavimo po strani to što neke od tih udruga promiču ciljeve koji i nisu baš u skladu s deklariranim politikama kao što su promicanje ravnopravnosti spolova, suzbijanje rasne i druge diskriminacije, promicanje prava nacionalnih manjina" i slično*, ono što dodatno brine jest nesrazmjer između izdavanja za te programe i sve druge sadržaje.

No to nisu sva sredstva koja se daju. Samo u prošlom mjesecu je Grad Zagreb za pokroviteljstva različitih sadržaja religioznog karaktera izdvojio čak 25% ukupnih sredstava (25.000,00 kn), a takva se pokroviteljstva odobravaju iz mjeseca u mjesec, pa će biti i na predstojećoj Sjednici Gradske skupštine**.

Također postoje sredstva koja se svake godine u sklopu Financijskog plana gradskih četvrti dodjeljuju u sklopu "ostalih nespomenutih rashoda" a za koje grad Zagreb prije izbora 2017. godine povećao na skoro 5 milijuna kuna (200 000 kn za gradske četvrti i 3000-15000 kn za mjesne odbore). Osim što se ta sredstva dijele netransparentno, na što reagirali i vijećnici naše koalicije*** (poziv za davanje prijedloga za dodjelu tih sredstava se ne objavljuje), sredstva se i ovdje troše u velikoj mjeri na vijence, cvijeće, lampaše i crkvena događanja.

Ako to smjestimo u neke postotne odnose mogli bismo zaključiti da su religija i vojska među najvažnijim prioritetima Grada Zagreba. Samo prošli mjesec se 300% više sredstava izdvojilo za religijske programe nego za znanost.

Ništa bolja statistika nije kada je riječ o vojsci i braniteljima. Samo je u prošlom mjesecu od ukupnih pokroviteljstava Grad Zagreb na vojsku i branitelje izdvojio 15% ukupnih sredstava, što je 87% više za vojsku i branitelje nego, za djecu i mlade (tek 8%, kao i za znanje i znanost).

Ovdje donosimo i kratki pregled svih pokroviteljstava koje Odbor za javna priznanja upućuje na glasanje na idućoj skupštini Grada Zagreba koja će se održati 30. 11. s početkom u 9:00 sati. Podsjećamo i da je rad Gradske skupštine javan te da svi mogu prisustvovati sjednicama****.

 

Linkovi:

* https://radnickafronta.hr/citaonica/clanci/541-neke-zanimljivosti

** http://web.zagreb.hr/sjednice/2017/sjednice_skupstine_2017.nsf/CPDNW?OpenFrameset

*** https://www.facebook.com/jabukatv.hr/videos/1429639247156178/?hc_ref=ARQfkYRAr0B04gPWkSQJbj6FKSBuuh-CG3hxMKRedwjReukxcnHVw41QbjV3_aqtb6Q

**** http://www.skupstina.zagreb.hr/default.aspx?id=31

 

 

 

 

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?