[govor RF-a na Gradskoj skupštini 19.11.2017]

 

Grad je godinama zanemarivao problem zbrinjavanja otpada, pogodujući interesnim skupinama i odgađajući rješenje – cijenu tog nemara platit će sami stanovnici Zagreba. Gradska je uprava zanemarivala problem i gomilala otpad na Jakuševcu, istovremeno bacajući novac jer se otpad, kao vrijedna sirovina, nije iskorištavao. Osim što se nikako nije rješavao problem Jakuševca, dosadašnja iskustva s razvrstavanjem otpada su bila čista šminka, a poseban su problem ilegalna odlagališta. Situacija je toliko ozbiljna da ni pritisak EU, koja u svemu ima svoju računicu (jer je moderniziranje naše opreme dobra poslovna prilika za neke zapadnoevropske korporacije)*, nije mogao dovesti do toga da na vrijeme moderniziramo i učinimo ekološkijim gospodarenje otpadom pa ćemo po svoj prilici morati plaćati i kazne EU.

Detalje o novom modelu gospodarenja otpadom još uvijek ne znamo. Tek se čeka studija isplativosti, tek se čeka da vidimo koji su modeli uopće mogući, koji će biti ekološki bolji i financijski povoljniji, tek se čeka prava javna rasprava. Ukratko – ne znamo još ništa konkretno. Ukratko – ne znamo još koliko će sve to koštati. Ne znamo čak ni koliko će se novca točno moći dobivati od sirovinâ iz otpada. Nevladine udruge govore o 150 milijuna kuna godišnje, a iz gradske uprave o tri puta manjim svotama. Jedino što, čini se, znamo su – kazne za obične ljude. Za ljude kojima će, s obzirom na potpuno zanemarivanje ovih problema zadnjih dvadesetak godina, ipak trebati vremena da se prilagode, da ih se educira i da shvate važnost razvrstavanja i recikliranja te novog i ekološkijeg modela gospodarenja otpadom.

Stav je Radničke fronte da je pri uvođenju novog modela gospodarenja otpadom daleko važnija edukacija od penalizacije. Da, naravno da u nekim slučajevima neće biti druge nego da se one koji namjerno neće htjeti poštovati propise kazni, ali naglasak treba ipak biti na edukaciji te ljudima treba ostaviti dovoljno vremena da se na novi sistem upravljanja otpadom priviknu. Ljudi ne bi trebali plaćati greške nemarne gradske uprave koja ovoliko kasni s uvođenjem novog modela upravljanja otpadom.

Gradonačelnik je dosad u javnosti govorio da poskupljenja neće biti, no na odborima Gradske skupštine članovi gradske uprave nisu bili tako sigurni – govorilo se tek u stilu „nadamo se da neće biti poskupljenja“, bez ikakvih jasnih računica i financijskih planova. Oštro se protivimo bilo kakvom rastu cijenâ za odvoz otpada. Grad Zagreb bi trebao biti osjetljiv prema onima slabijeg imovinskog statusa – kao što je npr. osjetljiv kod naplate dječjih vrtića. Radnička fronta zato, dođe li do bilo kakvog rasta troškova za odvoz smeća, predlaže uvođenje imovinskog cenzusa na njegovo plaćanje. Dakle, problem rasta troškova u novom modelu odvoza otpada riješili bismo tako da se to nadoknadi iz džepova onih koji imaju najviše, a ne na način koji je inače uobičajen u našoj zemlji – iz džepova onih koji imaju najmanje.

Sličan bismo model, koji postoji u nekim zapadnoevropskim zemljama (poput Finske kada se radi, primjerice, o naplati prometnih kazni), uveli i za sankcioniranje onih koji ne poštuju nove propise o razvrstavanju otpada itd. 250 kn kazne nije jednaka kazna za nekoga tko živi od minimalca i za nekoga tko ima 30.000 kn plaće. Isto tako, 10.000 kn nije jednaka kazna za nekoga tko ima 30.000 kn plaće i tko bi to i mogao platiti i za nekoga kojemu je to iznos više mjesečnih plaća. Kazne bi, dakle, trebale ovisiti o visini primanja kako bi bile pravedne, a ne kako bi bogati mogli raditi što hoće jer si ih mogu priuštiti, dok će siromašni praktički bankrotirati ako dobiju najveću kaznu od 10.000 kn – sjetimo se da 2,7 milijuna stanovnika Hrvatske na svojim računima imaju manje od 10.000 kn.

Umjesto rješenja koja se prelamaju preko leđa najugroženijih, predlažemo socijalnu osjetljivost i solidarnost, kako bismo zaštitili sve one s niskim plaćama, koji jedva spajaju kraj s krajem, nezaposlene, siromašene, ovršene, blokirane…

____________________

* https://www.radnickafronta.hr/zagreb/zagrebacka-skupstina/620-gospodarenje-otpadom-ili-kako-eu-pomaze-sebi-cak-i-kad-prividno-pomaze-nama

** http://web.zagreb.hr/sjednice/2017/sjednice_skupstine_2017.nsf/CPDNW?OpenFrameset
*** http://www.glas-slavonije.hr/319940/1/Hrvatska-ima-22000-milijunasa-i-milijun-gradjana-na-rubu-gladi

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?