Uklonimo spomenik ustaši i zločincu Rafaelu Bobanu!

Uklonimo spomenik ustaši i zločincu Rafaelu Bobanu!

Članovi i članice Radničke fronte i SRP-a,  lokalnih organizacija Split uoči još jednog godišnjeg okupljanja 'crnokošuljaša' pred spomenikom ustaši i zločincu Rafaelu Bobanu, ostavile su poruke s naslovima Izdaja i Istina.  

GM 00655a

Grad Split je već godinama opterećen revizionističkim pokušajima da se pozitivna uloga antifašizma relativizira, a njegovo nasljeđe posve ukloni iz kolektivnog sjećanja kao i fizičkog prostora, što ljevičare i antifašiste prisiljava da se u javnosti i dalje moraju baviti prošlošću. U isto vrijeme, pod patronatom Grada postavlja se spomenik postrojbi koja nosi ime po ustaši i službeno se komemorira na dan uspostave ustaške paradržave. 

Neosporna je činjenica da je okupacija Splita od strane Italije i kasnije Njemačke bila uvelike potpomognuta i velikodušno dočekana od strane izdajničkih snaga NDH, koja nije bila nezavisna (jer joj se politika sastojala od provođenja naloga fašističkih gospodara) i koja nije bila država (jer je velik dio svog teritorija prepustila, a vlastite građane slala u logore). Bez narodnooslobodilačke borbe, koju u javnosti eufemistički zovemo antifašističkom, sudbina hrvatske države sasvim sigurno bi završila njenim brisanjem, stoga je ironično kada ustašofili pravdaju svoju poziciju ljubavlju prema naciji. Pozicija ustašofila nespojiva s današnjom Hrvatskom i s pravne strane, budući da Ustav u prvoj točki, koja se tiče izvorišnih osnova definira da Hrvatska proizlazi iz antifašističke borbe a nasuprot Nezavisne Države Hrvatske - što znači da je svako veličanje NDH ujedno i negacija suvremene hrvatske države.

Galerija fotografija