Profit - naš, rizik - vaš!

Profit - naš, rizik - vaš!

Primila sam pismo koje su dobili radnici Brodosplita i objavljujem ga u cijelosti, jer pokazuje nevjerojatnu lakoću preskakanja nekih temeljnih činjenica kao npr. činjenice da živimo u kapitalizmu, što znači da navodno "rizik" za isplatu plaće preuzima "poduzetnik", dok radnici, navodno, imaju garantirane plaće prema ugovoru o radu.

U pismu Uprava Brodosplita radnicima "tumači" kako do isplate plaće neće doći, već samo minimalca jer su radnici odgovorni za "bespotrebno odgađanje" isporuke broda. Stoga će "velikodušno" Debeljak i DIV grupa radnicima isplatiti minimalac. No to nije sve! Onima koji su bili vrijedni ostali dio plaće će biti kasnije uplaćen, dok onima koji nisu bili vrijedni - neće! Male pčelice, poručuje Uprava radnicima, svaki mjesec morate biti vrijedne da biste zaradile svoju plaću - plaća nije zagarantirana ugovorom.

Evo ako niste znali... radnik u kapitalizmu u Hrvatskoj nije potpisivanjem ugovora o radu dobio garanciju da će svaki mjesec dobiti i svoju plaću, već se taj radnik za tu plaću treba svaki mjesec iznova izboriti.

Inače svi radnici u Brodosplitu imaju službene mobitele radi komunikacije, ali i radi dostupnosti u svakom trenutku, ali i, očito, zato da bi ih se moglo kontrolirati, plašiti i dezinformirati, tako da je ovo pismo stiglo do mnogih.

 

Poštovani Škverani,

kao što vam je poznato novogradnja NB-487 još uvijek nije isporučena naručitelju. Nakon što je brod sukladno ugovoru završen, sada odgovornost za ne isporuku snosi naručitelj. Radimo sve da se primopredaja čim skorije izvrši, jer nakon nje odmah slijedi naplata cjelokupne vrijednosti broda od preko sto milijuna eura, a naše učešće u tom projektu čini vrlo visok postotak ukupnog iznosa. Nakon što ostvarimo prihod vlastitog učešća u NB-487, odmah ga možemo koristiti za pokrivanje troškova redovno poslovanje između ostalog i za isplatu plaće radnicima.

S obzirom da to nije ostvareno ni do kraja ožujka, kako ne bi prekoračila zakonski rok, Uprava je donijela odluku da svim radnicima do kraja ovoga mjeseca isplatimo minimalnu plaću za veljaču sukladno ugovoru o radu i Zakonu o radu.

Kao što smo već isticali, sve troškove poslovanja uključujući i plaće radnicima Škvera možemo podmirivati samo iz prihoda koja ostvarimo na svjetskom tržištu. A s obzirom da naše (bespotrebno) odgađanje isporuke novogradnje NB-487 tijekom veljače nema tko pokriti - minimalna plaća za sve jedino je što možemo osigurati i to ponovo zahvaljujući pozajmici DIV GRUPE, a da ne prekoračimo zakonski rok.

Iako shvaćamo probleme i poremećaje na tržištu zbog pandemije ne želimo amnestirati naručitelja i vršimo na njega veliki pritisak. No isto tako ovom prilikom nećemo niti sada, a niti u buduće amnestirati i prešutjeti da su oni direktori, poslovođe pa i radnici koji nisu na vrijeme obavili svoj dio posla, odgovorni zato što još uvijek nije došlo do isporuke broda.

Oni su odgovorni što nismo prihodovali svoje vlastito učešće u tom brodu, zahvaljujući njima se poremetio novčani tijek Brodosplita, zbog čega smo sada prisiljeni donijeti odluku o isplati zakonskog minimalca. Potpuno bi bila drugačija situacija da se radilo odgovorno i na vrijeme, zato će oni koji nisu bili odgovorni snositi posljedice.

A onim našim radnicima koji daju sve od sebe i odgovorno izvršavaju svoja zaduženja, čime pridonose izvršenje ugovorenih obveza - njima se od srca zahvaljujemo, a donijeli smo i odluku da ćemo im nakon što uprihodujemo vlastito učešće, isplatiti razliku između minimalne i poštene plaće.

Apeliramo na sve angažirane da daju sve od sebe kako bi gore nabrojeni projekti bili završeni kvalitetno i u ugovorenom roku kako više nikada ne bi došli u situaciju da zbog neodgovornosti narušimo novčani tijek Škvera.

Uprava Brodograđevne industrije Split, dioničko društvo

 

Foto: creativecommons