Članovi i članice Radničke fronte postavili su vijenac na Spomeniku oslobođenja na Delti

Članovi i članice Radničke fronte postavili su vijenac na Spomeniku oslobođenja na Delti

Podsjetili smo da je spomenik oslobođenja historijsko mjesto, na kojem je 3. maja izbrisana granica koje je tu bila umjetno postavljena na Rječini. 3. svibnja 1945. Rijeka je ponovo vraćena matici zemlji Hrvatskoj u okviru države Jugoslavije. Godine 1948. gradovi Rijeka i Sušak su udruženi u grad Rijeku. Njemačka je vojska pak prilikom povlačenja uništila sva industrijska postrojenja, mostove, vijadukte i oštetila sve prometnice. Njemačke okupacijske snage minirale su sušačku i riječku luku, pretvorivši ih u hrpu željeza i kamenja; razoreno je više od 90% lučkih postrojenja i operativne obale. Socijalistička Rijeka je to brzo obnovila – i to bez mehanizacije uglavnom ljudskim rukama. Nakon toga, od 50-tih nadalje kreće brza industrijalizacija i rapidan napredak Rijeke kao grada.

Posljednjih trideset godina sve sagrađeno dolazi u pitanje, uništavaju se brodogradilišta, drugi dijelovi riječke privrede, outsourcaju se gradske usluge, klijentelističkim mrežama političara s kraljevima Korza i tržnica – pokušava se uništiti sve ono što su socijalisti izgradili.

Prema ovom datumu je i riječki škver dobio ime. Riječko brodogradilište “3. Maj” nekad je bilo vodeće Hrvatsko i među vodećim europskim brodogradilištima, a zapošljavalo je oko 7.000 ljudi. Uništavanje domaće brodogradnje posljedica je pozicije koju je Hrvatska i njezina vazalska politika zauzela prema EU - EU fondovi nam brane industrijske politike, a one su upravo bile temelj osiguravanja privrednog razvoja Rijeke u doba kada je naša brodogradnja bila na 3. mjestu u svijetu. Uništavanjem velikih privrednih subjekata poput 3. maja uništavamo i život u gradu, dok nemamo strategiju i politike koje će osigurati privredni razvoj bez kojeg će Rijeka ekonomski i socijalno samo nastaviti višedesetljetnu silaznu putanju.

Danas na dan oslobođenja grada Rijeke trebamo se  upitati jesmo li danas svi slobodni ukoliko smo prisiljeni iseljavati, ukoliko plaće i mirovine nisu dovoljne za osnovne životne potrebe, ukoliko nemamo svi dostupno i besplatno javno zdravstvo? Trebamo osigurati temeljne potrebe svima, za što ćemo se zalagati i u vijeću grada Rijeke - za korjenite promjene prema pravednijem, solidarnijem društvu, društvu jednakosti, kao i poticati zadrugarstvo koji ne počiva na modelu poslovanja u kojem je sve podređeno ostvarenju profita, već brizi za potrebe zadrugara i zajednice, kao i demokratizaciju odlučivanja na radnom mjestu.

Sretan vam 3. maj!

Gradili smo – gradit ćemo!