Radnička fronta i inicijativa Protiv skupog Energa

Radnička fronta i inicijativa Protiv skupog Energa

Danas je u Rijeci održana konferencija za medije Radničke fronte i inicijative Protiv skupog Energa ispred koje je govorio Josip Kukuljan, jedan od najaktivnijih vijećnika u aktualnom sazivu gradskog vijeća Rijeke koji se bavi egzistencijalno važnim pitanjima kao što su javni prijevoz, preskupa groblja i Energo.

Radnička fronta s građanskom inicijativom Protiv skupog Energa surađuje još od 2015. godine od kada organiziramo neke od najmasovnijih prosvjeda u Rijeci na kojima su se okupljale tisuće ljudi zbog drastičnog poskupljenja usluga grijanja. Usluga je pojeftinila oko 30% iako je fiksni dio naknade za grijanje još uvijek među najskupljima u Hrvatskoj.

Na konferenciji je Katarina Peović, zastupnica Radničke fronte u Saboru, upozorila na privatizaciju i davanje u privatne ruke komunalnih usluga, tzv. outsourcinga koji su se uvodio i nametao uz opravdanje da će tako komunalne usluge pojeftiniti i biti pristupačnije i učinkovitije. No niti su usluge pojeftinile, niti su postale pristupačnije, niti su postale učinkovitije.

To je slučaj s i tvrtkom Ri-Stan koju je 1996. godine osnovao odvjetnik Veljko Knežević, blizak Liniću, koji je u međuvremenu iz tvrtke izašao. Tvrtka vrši naplatu komunalnih usluga stanovanja, vode, grijanja plina, odvoza kućnog otpada... Rijeka je jedan od rijetkih gradova koji ima privatiziranu uslugu naplate računa. Da se uvede objedinjena naplata računa koju bi grad obavljao to ne bi samo pojeftinilo već i pojednostavilo samu naplatu režija, a i učinilo bi se i sigurnijim čuvanje podataka.

Josip Kukuljan je rekao da će građanska inicijativa PSE podržati će Katarinu Peović za gradonačelnicu Rijeke. Jedan od glavnih razloga za takvu odluku je suradnja Radničke fronte i građanske inicijative PSE koja je započela još 2015. godine. Program RF-a se kod pitanja rješavanja komunalnih problema podudara sa smjernicama inicijative.

Najvažniji prijedlog je osnivanje gradske blagajne za objedinjenu naplatu režija. Prestanak suradnje sa outsourcing načinom naplate kroz desetogodišnje razdoblje donijeti će do 60 milijuna kuna uštede komunalnim poduzećima. Uz uobičajene uplate za režije u gradskoj blagajni će postojati mogućnost da se bez naknade plaća vrtić, otkup stanova, sportskih sadržaji i grobne usluge i naknade.

Inicijativa podržava pošten i korektan odnos prema radnicima komunalnih poduzeća koji RF nudi u svom programu. Ne smije sve više događati da se KD Kozala za potrebe direktorice groblja nabavi skupocjeni automobil vrijedan preko 200.000 kuna, a da se na sjednici gradskog vijeća ista pohvali kako njezini radnici imaju najnižu plaću u prosjeku u toj branši u državi. Ne smije se događati da vozači Autotroleja moraju uzeti kistove u ruku i ličiti upravnu zgradu direktora. Ne smiju se više trošiti radni sati na komercijalne vožnje na Zrću, u Mariju Bistricu i u države Europske unije.

Kukuljan je rekao da podržavaju RF i zato jer će detaljno preispitati poslovanje Energa te poduzeti mjere kako bi centralno grijanje preko toplana bilo najpovoljnije grijanje. Za kraj Kukuljan je istaknuo da je vrlo optimističan glede budućnosti našeg grada, te da će građani sa zadovoljstvom prihvatiti program koji će im smanjiti troškove i istovremeno povećati standard života.