Sjajni su ovi "argumenti" da "kako su migranti/izbjeglice uspjeli uzeti mobitele ali ne i pasoše". Da se uključe moždani na par minuta - ili da se uopće žele uključiti moždani - lako bi se shvatilo.

Uzmimo domaći primjer. Obitelj iz istočne Slavonije prisiljena je navrat-nanos bježati 1991. iz svog sela. Mislite da su imali nužno vremena u noći u mraku uzeti pasoše? Mislite da su svi - uključujući i starce i djecu - imali uopće pasoše? Mislite da su svi inače redovno putovali u Austriju na skijanje tako da su im pasoši bili dokumenti pod normalno?

Uzmimo sad primjer iz Sirije. U Siriji rat traje već 7 godina (tek se nedavno situacija pomalo smirila). Mislite da je tamo, ako ste u nekoj zaraćenoj provinciji, dobiti pasoš isto kao dobiti ga u Petrinjskoj u Zagrebu? Kao, ej striček islamski fundamentaliste, de malo prekinite s paljbom da ja odem po pasoš na policiju. (Usput, pitanje je uopće, s obzirom na događaje tamo iz 2011-2. kad je Zapad priznao vlast pobunjenicima umjesto Asadu koliko se sirijski pasoši uopće priznaju na Zapadu). Šta ako je neko iz dijela zemlje gdje civilna vlast baš i ne funkcionira?

Šta ako je neko Kurd u Iraku pa mu nije baš lako doći do iračkog pasoša? Šta ako je neko iz Libije koja - ako niste čuli - i nije baš funkcionalna država već solidnih 7 godina? Pasoši su mnogima znanstvena fantastika, vjerovali u to ili ne. Zato ekipa, među ostalim, i bježi iz takvih zemalja. A mnogima od njih je to i prvi put u inozemstvo.

Naravno, mnoge uopće ne zanima razmislit o ovome, lakše je pljuckat i pričat o bjelosvjetskim zavjerama.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?