Svi protesti i pobune, bez obzira kako i zašto su započeli, sadrže ključnu klasnu komponentu. Protesti nisu samo "jezik onih koje se ne čuje", oni su zapaljenje “bazena” materijalnog očaja. Potaknuli su ih i šire ih i usmjeravaju reakcije na sadašnju nesigurnost vezanu uz stanovanje i hranu, niske plaće, siromaštvo, opresiju, borbu, osjećaje besmisla i izolacije - sve su to nusprodukti kapitalističkog sistema.

Pobuna u Francuskoj nije drugačija. Možda ima naznake reakcionarnih politika, no tako je sa svim pokretima koji dolaze odozdo. Te značajke zasigurno nisu jedino što karakterizira nemire. Oni nose i revolucionarni potencijal koji postoji u masama radničke klase koju gaze kapitalizam, neoliberalizam, siromaštvo i vladajuće klase koje ignoriraju neprekidan krug materijalnog gušenja.

Stoga je smjer pobune u Francuskoj kaotičan, a sred tog kaosa izranja ideološka borba. Fašisti će pokušati uvjeriti ljude da su “krivi” imigranti i “manjine”. Konzervativci će pokušati uvjeriti ljude da su krivi porezi i socijalni programi. Liberali će pokušati uvjeriti ljude da su krivi “ekstremi na obje strane”. Političari će pokušati uvjeriti ljude da je kriva “druga stranka”. I tako dalje...

No, u konačnici, pravi krivac je kapitalizam. On je uzrok rastuće ekonomske nejednakosti. On je uzrok svakodnevne borbe radničke klase da preživi, da jede, da radi, da plaća račune - sve to se pogoršava usporedo s besprimjernom koncentracijom bogatstva globalne elite - koja je izvukla ogromnu korist iz zadnje faze kapitalizma. To je uzrok destabilizacije na srednjem istoku i globalnom jugu, i posljedične izbjegličke/migrantske krize koju je stvorila ta destabilizacija.

Francuska ljevica se mora maksimalno angažirati u toj ideološkoj borbi na ulicama, u samom središtu raširenog bijesa, kako bi razotkrila tu istinu. U Francuskoj se otvorio revolucionarni prozor. Sadašnja ideološka borba koja se vodi na ulicama odredit će što će iz nje proizići.

Solidarno s radničkom klasom Francuske.

Moć narodu.

[Fotografija: Transparent koji je raširen tokom nereda: “Protiv diktature bogatih”]

Preuzeto s: Hampton Institute

 

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević

 

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?