Pamučna industrija Duga Resa, Nada Dimić, MTČ Čakovec, Pounje trikotaža, Dalmatinka Sinj. Vesna, Kamensko…


Izgubljenih gotovo 100 000 radnih mjesta. Umjesto kvalitetnih domaćih proizvoda uvozimo robu iz Turske, Kine...a radnice na ulici.

Ovo je samo dio priče o tranzicijskom lopovluku i prisvajanju nekad uspješnih tvrtki koje su prvo stavili pod stečaj, a zatim prodali strancima ili domaćim tajkunima koji su prvo otpustili radnice/ke, a potom prenamijenili proizvodnju.

Tako je išlo i s hotelima (prijatelj prijatelja, rođak nekog moćnog na vlasti), prvo stečaj, otpuštanje radnika a onda prodaja. Dubrovnik - simbol uspješnog turizma nekad u Jugoslaviji, gotovo sve svoje hotele po je principu prepustio stranim vlasnicima.


Malo-pomalo, Hrvatska ostade bez mnogih industrijskih grana koje su uspješno proizvodile, a svoju robu plasirale u inozemstvo.


Stigli smo tako i do brodogradnje - okosnice gospodarstva u svim državama koje nešto znače na svjetskoj gospodarskoj skali. Hrvatska, nekad treća svjetska brodograđevna sila, odjednom se briše s lica zemlje, ostavljajući na cesti na tisuće radnika i njihovih obitelji.


Italija, još uvijek moćna susjedna nam država, subvencionira svoju brodogradnju s 97% sredstava s računa svojih građana, dok vlasti RH lažu da EU komisija ne dozvoljava državnu pomoć opstanku i spašavanju te vitalne industrije.


Čitavo ljeto naslovnice medija u Hrvatskoj bruje o broju turista, o broju noćenja, dok samo grad Venecija godišnje ima više turističkih dolazaka od čitave Hrvatske zajedno, pa ipak, nikad u talijanskim medijima nisam čitala o turizmu kao izuzetno važnoj grani gospodarstva.
U Hrvatskoj, kako nam to predstavljaju vlada i režimski mediji, izgleda da opstanak čitave države zavisi isključivo o broju noćenja.

U Italiji i nekim drugim EU državama ta grana naprosto ne zauzima toliku važnost, jer se ne ubraja u proizvodne grane gospodarstva.

Očigledno, Hrvatima je lako prodavati bajke, pa ako je turistička sezona bila iole uspješna, onda možemo očekivati i boljitak ekonomije.

Jadni narode!

 

Nina Nadramija

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?