Pomislili ste kako je konačno opet zakuhalo u nekad slavnom, u NOB-u stvorenom Glasu Istre? Ne. Još nije.

No, u ovo doba, krajem listopada i u prvoj polovici studenog 2010. godine, Glas Istre je kiptio iznutra.

Radnici Glasa Istre su 7. studenog 2010. krenuli u štrajk koji je bio posljedica višemjesečnih neuspješnih pregovora sindikata s poslodavcem, koji je htio uvesti šestodnevni radni tjedan, dodatno smanjiti već prepolovljene plaće te otpustiti 30-tak radnika, odnosno četvrtinu zaposlenih. No, bila je to i pobuna protiv cenzure i degradiranja novinarske struke koja u Glasu Istre stoluje još od 2006. godine kada je obavljena čistka tadašnjih urednika. Štrajk je trajao sedam dana kada je Uprava tog istarskog dnevnika predložila nastavak pregovora oko novog kolektivnog ugovora. No, vratimo se malo unazad.

Prema Zakonu o radu, nakon neuspješnog postupka mirenja radnici su mogli krenuti u štrajk. Međutim, baš na dan mirenja (bilo je to 28. listopada 2010.), na Županijskom sudu donijeto je rješenje da ako radnici Glasa Istre krenu u štrajk, njih dvadeset mora raditi i novine moraju svejedno izlaziti! Ovu sramotnu odluku donijela je sutkinja Županijskog suda u Puli Ondina Vidulin-Matijević koju je ovaj sud imenovao za predsjednicu arbitražnog vijeća u postupku koje je pokrenuo poslodavac Glas Istre novine. Naime, poslodavac je tražio da se utvrde pravila o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka ili isključenja s rada, a sve kako bi onemogućio radnicima da se štrajkom bore za svoja prava jer ukoliko novine izlaze, štrajk gubi svaki smisao.

Sutkinja se zabrinula za poslovanje tvrtke, rekavši u obrazloženju presude da bi štrajk imao negativne posljedice na Glas Istre novine, što zasigurno nije trebao biti smisao ove arbitraže. Citiramo iz odluke Vidulin-Matijević: "Gledište predsjednika ovog arbitražnog vijeća je da kada bi se i prihvatio prijedlog Sindikata, u smislu da se Pravilima odredi samo posao administratora sustava, što u naravi znači da novine uopće ne izlaze, da bi radnici takvom odlukom bili dovedeni u vrlo nepovoljan položaj obzirom na prisutnu gospodarsku situaciju u zemlji, čak da bi takva odluka za njih predstavljala štetnu odluku."

Argumenti poslodavca posebice se mogu vidjeti u ovom dijelu objašnjenja sutkinje: "Činjenica da Glas Istre, kao novina karakteristična za istarsko područje, na kojem je i najveća prodavanost tih novina, ne izlazi jedan, a vjerojatno i više dana, zasigurno bi utjecalo na stav dugogodišnjih čitatelja prema toj novini, što upućuje na gubitak čitatelja, a gubitak čitatelja znači i prestanak potrebe za izdavanjem tih novina, tim više što postoje statistički podaci da prodavanost te vrste pisanih medija, napretkom tehnike i pismenošću građana u tom smislu opada."

Sutkinja dodaje i ovo: "Izlaskom novina znatno manjeg sadržaja i znatno manjeg obima informacija osigurava se obavljanje rada i neposredno nakon štrajka, što bi bio zajednički interes radnika i poslodavca..."

Predsjednica arbitražnog vijeća morala je utvrditi samo jedno: postoje li ili ne u tvrtki Glas Istre novine poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, a temeljem Zakona, u Sindikatu novinara Hrvatske - podružnica Glasa
Istre su bili mišljenja da oni ne postoje. Stoga je sindikat samo konstatirao da se radnike u Glasu Istre tjera na rad upravo kada oni namjeravaju obustaviti rad jer im je štrajk ostao još jedino legitimno sredstvo borbe u zaštiti svojih prava.

Tada su iz sindikata poručili: "Sutkinji Ondini Vidulin-Matijević i cijeloj javnosti poručujemo da neizlaženje novine tijekom opravdanog štrajka ne bi ugrozilo ponovni izlazak novina, a niti prouzročio famozni gubitak čitatelja. No, to će sigurno uzrokovati neosporna, a sada i javnosti poznata činjenica da su naše novine zbog političke kontrole vladajuće istarske stranke sve manje slobodne i sve manje nezavisne. Glas Istre su postale novine u kojima se novinari otvoreno i sve učestalije cenzuriraju, i u kojima se drsko i bahato zabranjuje čak i objava priopćenja našeg Sindikata koji okuplja 117 radnika, a sada tim istim radnicima i sutkinja Županijskog suda želi ugušiti svaki smisao štrajka. Takve novine nitko ne želi, a najmanje čitatelji!"

 

Izvor: Priopćenje Sindikata novinara Hrvatske - podružnica Glasa Istre, tadašnje glavne sindikalne povjerenice Maše Jerin (listopad 2010.)

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?