Prečesto se od tržišnih fundamentalista čuje kako država ne bi trebala ni pod kojim uvjetima subencionirati brodogradnju jer tako je to u razvijenim zemljama centra. Ostavimo po strani stav da bi zemlja s najrazvijenijom obalom po logici stvari trebala, za razliku od kontinentalnih zemalja imati brodogradnju, ostavimo po strani i zdravorazumsko pitanje nije li nakon godina kuknjave da smo uništili svu industriju, paradoksalno zagovarati uništavanje jedne od zadnjih izvoznih industrija u kojoj smo, usprkos sustavnoj devastaciji lokalnih moćnika koji vrebaju turističke terene i političara koji grade briselske karijere pa su u pretpristupnim dogovorima jednostavno prodali brododradnju, još uvijek na visokom 10. mjestu – nego se zapitajmo jednostavno pitanje je li to uistinu tako? Jesu li u Evropi bogate zemlje brodogradnju prepustile isključivo privatnoj „inicijativi“?

Talijanski konzorcij Fincantieri, koji se spominje i kao strateški partner domaće brodogradnje, je ni više ni manje nego 97% u vlasništvu države. Konzorcij je podijeljen na više grupacija: Fincantieri – putnički brodovi, naftni i plinski biznis, te tvrtka koja radi na infrastrukturnim projektima, VARD, buduća francusko-talijanska kompanija itd. Talijanska država je priskrbila ogromna sredstva za sve te međunarodne kupovine zadnjih pet godina. Iako proizvodnja i kvaliteta nisu na međunarodnom nivou, narudžbe (za kruzere narudžbe sežu sve do 2026.), pristižu posebno stoga što je Fincantieri financijski solidna kompanija, a posebno stoga što ima pokriće od strane Cassa dei Depositi e Prestiti (CDP) - Poštanske banke u koju ulažu talijanski građani, što znači da imaju garantiran završetak broda. 

Istovremeno, kod nas su brodogradilišta, posebno 3. maj, privatizirana pod pritiskom Europske komisije... a naše kompradorske i izdajničke vlade jedva dočekale, da se riješe 'vrućeg kestena' pa da se mogu kasnije izvlačiti da ne mogu ništa učiniti jer su to sada privatne kompanije.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?