Još jedan dokaz koliko je vlada RH obnevidjela, pa od stabla ne vidi šumu. MVP RH “provjerava činjenice, te će temeljem toga tražiti objašnjenje od talijanske vlade”. Članak u Jutarnjem listu objavljuje fotografiju talijanskog ministra unutarnjih poslova, desničarskog rasiste i vođe Sjeverne lige, Mattea Salvinia, koji se prilikom skupa podrške negdje na sjeveru Italije slikao s četničkom zastavom.

Nedavno je Grad Rijeka donio odluku da se na ulazima u grad postave dvojezični natpisi s talijanskim nazivom Fiume. Kako stoji u pojašnjenju “ta odluka ima više simbolično značenje, jer je odluka donesena na lokalnom nivou, bez traženja i odobrenja za to kompetentnih institucija RH”. Pozdravljamo takvu odluku, imajući u vidu prošlost grada Rijeke, multikulturalnost kao i doprinos talijanske zajednice u životu grada.

3. studenog Italija obilježava stogodišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu. Naravno i ne slučajno, predsjednik Italije, Matarella, dolazi u Trst na proslavu obljetnice. Ali, ono što se u jednoj civiliziranoj, demokratskoj državi koja poštuje svoj Ustav ne bi smjelo ignorirati i dozvoliti je činjenica da taj datum namjerava iskoristiti i talijanska ekstremna desnica - fašisti iz partije CasaPound koja najavljuje nacionalni pohod na Trst kao “najtalijanskiji grad” svoje države. Predstavnici svih religijskih institucija grada Trsta objavili su zajedničku deklaraciju kojom se protive toj manifestaciji.

No, na stranicama CasaPound Italia i Trst već danima se kočoperi najava “velikog koncerta” u gradu Fiume (?). Među najavljenim izvođačima (nazi punk) je i grupa dramatičnog imena “Sablasti prošlosti”. Prema najavama, očekuje se stotine sudionika.

Manifestaciji u Trstu, na suprotnoj strani, prisustvovat će civilizirani dio tršćanske i talijanske javnosti, ali i svi oni koji ne pristaju na fašizam i podjele s druge strane granice - stanovnici Austrije, Slovenije, Hrvatske koji su u tom krvavom ratu bili objedinjeni pod zastavom KuK carstva, pridružit će se talijanskom građanstvu koje ne želi mržnju i ratove. 

CasaPound Italija nastupa pod krilaticom “Istra, Rijeka, Dalmacija - vratit ćemo se!".

Apeliramo na vladu RH, na gradonačelnika Rijeke, na sve institucije ove države ne samo da zabrani najavljeni koncert, već da i na samoj granici, autobuse s fašistima zaustavi i vrati tamo odakle su krenuli.

Ne želimo misliti da Vladi RH smeta fotografija Salvinija s nekom zastavom (koja je nota bene slikana u drugoj državi), a da ne može i da neće reagirati na prisustvo fašista u svojoj državi.

Apeliramo i na vlasti Primorsko-goranske županije: nemojte dozvoliti fašističku propagandu nasljednika Mussolinija.

 

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?