Ovih su se dana u gradu Samoboru pojavili plakati koji pozivaju na promociju filma i knjige "Mit o Jasenovcu" Romana Leljaka. Radnička fronta Samobor reagirala je noćas simboličnom akcijom ispisivanja broja 83145 preko spomenutih plakata. Naime radi se o točnom, do sad utvrđenom broju poimenično popisanih ubijenih u logoru smrti Jasenovac, a koji autor negira.

Štoviše, kako reagira ustanova Spomen područje Jasenovac, a prenose Novosti:

"Autor u filmu znatno umanjuje broj žrtava ubijenih u logoru Jasenovac te poriče da je u logoru Jasenovac ustaški režim izvršio masovne zločine genocida i holokausta prema Srbima, Romima, Židovima te zločine prema Hrvatima i pripadnicima drugih etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta utemeljenoj na rasnim zakonima. Time je u javnom prostoru još jednom riječ 'zločin' zamijenjena riječju 'mit', a suosjećanje prema žrtvama zamijenilo je cinično poricanje zločina.

Autor u filmu pokazuje neskrivene simpatije prema ustaškom režimu, a Nezavisnu Državu Hrvatsku u početnoj fazi postojanja, kada su proglašeni rasni zakoni koji su bili temelj za uspostavu logora i činjenje zločina, od milja naziva "mlada hrvatska država".

Posebno sramotnim i vrijednim osude smatramo sponzoriranje ove promocije od strane lokalnih medija (Radio Samobor i Radio SVN), kao i samu organizaciju događaja koju potpisuju mnogobrojne lokalne branjiteljske udruge, među kojima valja istaknuti i Udrugu branitelja 151. samoborske brigade koja redovno održava edukacije školske djece iz Samobora i okolice na temu Domovinski rat. Postavlja se pitanje legitimiteta koji ova udruga ima da educira školsku djecu dok istovremeno podupire najgori povijesni revizionizam.

Ovim putem pozivamo spomenute medije da se ograde od ove promocije i otkažu sponzorstva. Zahtijevamo od Grada Samobora i gradske uprave da reagiraju i krenu s uklanjanjem plakata koji negiraju zločinački karakter tzv. NDH. Zahtijevamo od Pučkog otvorenog učilišta da se ogradi i otkaže daljnju suradnju i ustupanje prostora Bunkera Udruzi branitelja 151. samoborske brigade zbog promicanja zločinačkog režima. Zahtijevamo od osnovnih škola Samobor, Rude i Bogumil Toni, Bregana, Mihaela Šiloboda, Gimnazije A.G. Matoš, i svih ostalih škola čijim je učenicima spomenuta udruga održavala edukacije da joj momentalno otkažu suradnju i zaštite učenike od fašističke ideologije i njene rehabilitacije.

83145 ubijenih u logoru Jasenovac i milijuni ljudi pobijeni u cijeloj Evropi radi rase, vjere i narodnosti zahtijevaju da na ovakve pojave svi zajedno reagiramo, da ih osudimo i maknemo iz javnog prostora te da ih pošaljemo na smetlište povijesti gdje i pripadaju.

Radnička fronta Samobor

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?