Prije nekoliko dana domaći mediji su objavili kako je austrijska vlada u proceduru uputila prijedlog novog zakona kojim se proširuje popis zabranjenih ekstremističkih simbola, a zakon bi trebao stupiti na snagu 1. 3. 2019. godine. Aktualni austrijski zakon u tom smislu pokriva samo austrijsku nacističku prošlost, no na novi popis će doći i ustaški simboli.*

Premda je ovim desničarska koalicija u Austriji, koju čine Narodna (OeVP) i Slobodarska stranka (FPOe) na čelu s kancelarom Sebastijanom Kurzom, vjerojatno pod pristiskom EU institucija poslala poruku hrvatskim vlastima (pri čemu su se gotovo ispričavali) kako su ustaški simboli koji su uobičajena koreografija ovog skupa – fašistički simboli i kao takvi nelegalni i nedopustivi, to ne predstavlja stvarni obračun s fašizacijom niti hrvatskog niti austrijskog društva, pa tako niti cijele „evropske zajednice“. Samim održavanjem skupa daje se legitimitet odavanju počasti nacističkoj vojsci i prostor promociji fašističke ideologije, sasvim u skladu s rasističkim anti-imigracijskim politikama s kojima EU očito nema problema.

Podsjećamo kako smo ove godine zajedno s drugaricama i drugovima iz Austrije, Slovenije i Italije održali kontraskup u Bleiburgu gdje se, kao što znamo, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora tradicionalno održava ustaški dernek pod krinkom „komemoracije“. Podsjećamo i da je Hrvatski sabor ove godine odbio biti pokrovitelj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom te da već tri godine Hrvatska službeno ne obilježava proboj logoraša u Jasenovcu s predstavnicima žrtava - srpske nacionalne manjine, židovske zajednice i antifašističkih udruženja. Ove godine je Jandroković poručio kako će Sabor i u budućnosti biti pokrovitelj "bleiburške komemoracije", a zabilježena je i izjava Miljana Brkića kako nam „Bleiburg treba biti svakodnevica“.

Popisu zabranjenih fašističkih simbola (ZDS natpisima i pokličima, šahovnicama s prvim bijelim poljem, veličanju Pavelića i repertoaru iz ustaške i neoustaške pjesmarice…) treba pribrojiti i sâm blajburški skup kao „simbol“ (neo)nacističke i rasističke politike u prošlosti i u sadašnjosti.

I dalje ćemo se boriti lokalno, rame uz rame sa susjedima, internacionalno i solidarno za zabranu ovog nedopustivog afirmiranja (neo)fašizma kao i protiv povijesnog revizionizma kojim se prikrivaju opasne politike već skoro tri desetljeća.

Poručujemo kao što smo poručili i na ovogodišnjem kontraskupu:

NACISTI NIKADA NISU BILI POBJEDNICI!

Pročitajte i našu izjavu nakon ovogodišnjeg blajburškog skupa i kontraskupa: https://radnickafronta.hr/citaonica/clanci/799-drzavne-pocasti-nacistickoj-vojsci-izjava-radnicke-fronte

* http://hr.n1info.com/a336722/Svijet/Svijet/Austrijska-vlada-zabranjuje-ustasko-znakovlje.html

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?