Autor: Hrvoje Štefan

Ljevica puno govori o velikim i rastućim nejednakostima u raspodjeli ukupno stvorenog dohotka i imovine. Pa su tako poznate agregirane statistike o tome da nekolicina najbogatijih ljudi na svijetu posjeduje više nego 3.5 milijarde najsiromašnijih, da u Hrvatskoj par postotaka najbogatijih raspolaže sa više od 70% štednje na na bankovnim računima (ili, koliko se sjećam, njih otprilike 40.000 ima u prosjeku 1.5 milijun kuna na bankovnim računima) itd. Rješenje za tu nejednakost lijevi liberali vide u progresivnom oporezivanju raspoloživog dohotka i imovine najbogatijih. No, ta formula ne funkcionira jer problem nije u krajnje nejednakim odnosima odnosima raspodele već u društvenim odnosima proizvodnje koji ih uvjetuju. Dakle, da bi se dokinule goleme materijalne nejednakosti potrebno je mijenjati sam način proizvodnje iz kojeg će onda proizaći i drugačiji, egalitarniji odnosi raspodjele.

Promjena društveno-ekonomskog sistema ili načina proizvodnje je, dakako, golemi izazov koji podrazumijeva masovnu političku mobilizaciju onih koji su na ljestvici materijalne nejednakosti na dnu ili u donjem dijelu. Jedan od 'alata' za masovnu političku mobilizaciju i antagoniziranje prema onima koji (golemi) dohodak i imovinu nisu stekli i ne stječu sukladno radnom doprinosu već zahvaljujući vlasništvu nad kapitalom ili raznim oblicima rente (a renta je po definiciji dohodak koji ne proizlazi iz rada, gdje se čak i ekonomski guru lijevih liberala John Maynard Keynes, koji nije bio protiv kapitalizma, zalagao za "eutanaziju rentjera") jest osiguranje potpune transparentnosti dohotka i imovine svih članova društva ili, kako liberali više vole reći, - građana.

Progresivna ljevica će stoga, u svojem programu osvajanja političke vlasti odnosno u programu preuzimanja i transformacije postojećih oblika državnih institucija, zahtjevati korištenje onih mogućnosti za osiguranje transparentnosti koje već postoje. Drugim riječima, zahtjevat će da se podaci porezne uprave, FINE i banaka o dohotku i imovini svih građana učine potpuno transparentnim. Danas tzv. imovinske kartice ispunjavaju i prema javnosti trasnparentnim moraju prikazati samo kandidati za političke funkcije. Progresivna ljevica će zahtjevati da imovinske kartice postanu transparentne za sve članove društva.

Takva transparentnost je važna da bi se potaknula 'konkretna politizacija' nejednakosti gdje se o nejednakosti neće više apstraktno i u agregiranim kategorijama govoriti kao o problemu. Umjesto toga, nejednakost će kroz takvu transparentnost postati puno jasnija kao konkretan odnos nepravednosti među konkretnim (i poznatim) ljudima u društvu, u lokalnoj zajednici, na radnom mjestu itd. Ona će puno konkretnije nametnuti ono čuveno pitanje iz Top liste nadrealista – "Odakle ti lova frajeru?" i omogućiti da se postavi i politizira pitanje je li ta lova i imovina koju imaš i koja ti pritječe opravdana...

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?