Hrvatska je danas zemlja u kojoj je kopanje po smeću uobičajena stvar, zemlja u kojoj mnogi jedva plaćaju račune, zemlja iz koje gomile ljudi bježi u inozemstvo, zemlja u kojoj su mnogi nezaposleni i ne mogu naći posao te zemlja u kojoj mnogi teško žive, krše im se radnička i druga prava, a vlasti stalno uništavaju sve više ostataka socijalne države.

Istovremeno, Hrvatska je i zemlja ogromnih nejednakosti. Dok jedni ne mogu naći posao ili su prisiljeni ići iz zemlje trbuhom za kruhom, privatizacijski pobjednici, tajkuni, žive ni više ni manje nego u dvorcima – Dragutin Drk, Enver Moralić, Ivan Čermak, Dragutin Kamenski, Ivan Hudoljetnjak…

Radnička fronta je danas bila pred dvorcem najpoznatijeg od njih i onoga o kojem se u zadnje vrijeme najviše govori i koji je prošli tjedan doveo praktički do rušenja trenutne vlade – pred dvorcem Ivice Todorića. Iako je, bar privremeno, ostao bez uprave nad Agrokorom, Todorić je ipak za sad zadržao većinu svoga osobnoga vlasništva, stečenog u mutnim vodama pljačkaške privatizacije, političkim pogodovanjem i brutalnim izrabljivanjem svojih radnica i radnika.

Smatramo da je neprihvatljivo da simbol pljačkaške privatizacije, nakon načina na koji je svoje bogatstvo stekao i načina na koji je praktički čitavu zemlju bio sebi podredio, nakon što je svojim upravljanjem Agrokora doveo u opasnost ne samo desetine tisuća radnika i radnice nego i čitavu ekonomiju Hrvatske, na kraju zadrži sve svoje osobno vlasništvo i da dalje nastavi živjeti u dvorcu s pustim stotinama milijuna na računima.

Smatramo da je opsceno da u 21. stoljeću jedni žive u bijedi, siromaštvu i stalnoj nesigurnosti, dok drugi kao novovjeki grofovi uživaju u dvorcima ponad grada. Kako je bezobraznom prevarom i manipuliranjem vlasništvo nad Kulmerovim dvorima Todoriću omogućio, među ostalim, upravo Bandićev Zagreb, Radnička se fronta u okviru nadolazećih lokalnih izbora zalaže za povratak Kulmerovih dvora u narodno vlasništvo.

Smatramo da dvorci, kao dio kulturno-civilizacijskog nasljeđa čitavog društva, moraju i biti u vlasništvu čitavog društva i njima na raspolaganju – bilo da se koriste kao muzeji, izletišta ili javni prostori za nekakve drugačije namjene.

Dvorci su za muzeje a ne za tajkune – vratite nam Kulmerove dvore!

 

Radnička fronta na izbore u Zagrebu izlazi u ujedinjenoj progresivnoj fronti zajedno sa strankama Zagreb je naš, Nova ljevica, Orah i Za grad. Naša je velika koalicija jedina politička opcija lijevo od SDP-HNS-ove liberalno-centrističke koalicije na ovim izborima u Zagrebu i jedina je koja se zalaže za interese većine društva, a protiv politike u korist političke oligarhije i krupnog kapitala koju zastupaju sve mainstream političke stranke.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?