obavijest

Autor: Dragan Dužanec

Pored komercijalizacije i klerikalizacije, militarizacija obrazovnog sustava, nesumnjivo, još je jedno zlo u režiji neoliberalnog perifernog režima kakav je instaliran devedesetih u Hrvatskoj. Ovih dana upravo 'militarizacija' zakucala je na vrata pojedinih zagrebačkih srednjih škola. Svatko tko je mislio kako je militarizacija, primjerice, nacističko njemačkog tipa stvar prošlosti, grdno se je prevario. Doduše, ne osnivaju se neki novi 'Hitler Jugend' organizacije ili 'SS' jedinice ali ni to nije isključeno kad su u pitanju domaći vojni i politički reakcionarni krugovi prožeti ideologijom tuđmanizma i pod dominantnim uticajem imperijalističkog NATO-a. Sve je moguće, povijest je to više puta dokazala i, stoga, opreza nikada dosta ali i društvene svijesti te nužnoga otpora. Ovo posebno važi za mlade jer, kako se kaže: 'na mladima svijet ostaje!'.

Vojska u školi!

Nemali broj građana ovih dana je iznenadila jedna obavijest (na slici) koja se pojavila u nekoliko zagrebačkih srednjih škola. Nažalost, kako to i obično biva, određene strukovne organizacije i institucije države to su zanemarile iako je to spada u njihovu osnovnu djelatnost. Reklo bi se, zato ih i plaćamo ali pokazalo se da je to ipak uzalud. Naime, spomenutim obavijestima MORH je pokrenuo gotovo u tajnosti jedan nimalo ni humani ni civilizirani projekt (nešto slično dogodilo se zadnji puta 2013.) poznat kao 'DrVO' (dragovoljno vojno osposobljavanje). Tim projektom kako je navedeno u obavijesti nastoji se što više mladih uvući u vojsku, obučiti i danas sutra, to je više i nego jasno iskoristiti kao 'topovsko meso' u nekim novim regionalnim ili svijetskim ratnim sukobima pod okriljem NATO-a. Nije ni čudo što se mlade poziva i to grupno u okviru škole na vojna predavanja. Da bude još gore u tim ideolškim seansama 'pranja mozgova' školskoj omladini, biti će važan faktor nastavnici ili profesori. Oni će kako stoji u sadržaju obavijesti biti prisiljeni da prekidaju svoja predavanja i da maloljetne učenike poput ovaca odvode 'promidžbenim timovima' na vojnu psihološko-idejnu obradu. Kakve bi mogle biti posljedice tih vojnih predavanja po mlade, dovoljno je pogledati u ne tako davnu prošlost iz ratnih devedesetih. Mržnja, nasilje i krv bili bi opet glavne odlike neke nove ratne generacije koja se sad pokušava regrutirati iz srednjoškolske omladine.

Ono što pritom zabrinjava i podosta ispunjava zlim slutnjama to je apsolutni izostanak reakcije i sindikata prosvjete i dječjega pravobranitelja ali i nevladinih udruženja koja se primarno bave zaštitom ljudskih prava. Nitko se nije oglasio po pitanju kršenja ni radničkih ni dječjih a i samim tim i ljudskih prava. A da se ta prava krše dokaz je i ova aktivnost vojske na što upućuje i aktualna 'obavijest' MORH-a po srednjim školama u Zagrebu. Zaista je apsurdno da vojska dolazi u civilne i državne škole i prekida u radu profesore te ih tjera da učenike šalju na vojna predavanja. U tome sindikat da ne vidi kršenje ugovara o radu prosvjetnih radnika ili prisiljavanje maloljetnika na vojno osposobljavanje te guranje na rad u vojsku da pravobranitelj ne ocijeni kao nasilje nad mladima je i više nego čudno. Jedini logični zaključak koji se nameće je taj da je i sindikat i dječji pravobranitelj na liniji državnotvorne doktrine. Očito da pasivnost u ovoj situaciji i sindikata i dječjega pravobranitelja je motivirana,ni manje ni vise, nego vjerom u 'svetost domovine i nacije'. Istim tim principima i vrijednostima koje promovira i vojska u školama ali i na kojima se u konačnici temelji ovo trulo društvo i ova sluganska država.

Na kraju treba naglasiti da je vojsci mjesto u školama ali ne civilnima već vojnima. Ako je nekom do vojne izobrazbe ili do rada u vojsci tada neka se upiše u vojnu školu ili javi na odsluženje vojnog roka. Naravno, neka ima i na umu i činjenicu da je vojska i ove države sluga NATO-a i zapadnih kapitalističkih sila i da išta u svezi nje samim time nije ni moralno ni humano. Vojsci kao i vjeronauku u školama moramo reći NE! A našu djecu, našu mladost trebamo učiti i odgajati u miru i za mir, u slobodi i za slobodu a prije svega u humanosti i za humanost. A nikako kako se to sada čini kao puko sredstvo kojim će se ostvarivati kapitalistički profit u imperijalističkim klanjima i porobljavanjima drugih naroda i drugih zemalja

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?