Podrška radnicima Brodotrogira!

Podrška radnicima Brodotrogira!

Radnička fronta daje podršku Stožeru za obranu Brodotrogira, radnicima koji se bore za preostala radna mjesta, ali i onima koji su dobili otkaze. Radnička fronta je u kontaktu s radnicima Brodotrogira od 2018. godine, pratimo i upozoravamo na opasnost od uništavanja brodogradnje kao jedne od zadnjih izvoznih grada u kojima imamo know-how i koja je u mogućnosti proizvesti višu dodanu vrijednost, te ima pozitivne učinke na cijelu privredu.

Upozoravali smo na uništavanje naših brodogradilišta po dobrom starom receptu – privatiziraj pa uništi! Nakon što je 2014. privatiziran u Brodotrogiru pada broj zaposlenih, proizvodnja stagnira, a ozbiljni problemi se pojavljuju kao posljedica neulaganja i nebrige za ovo brodogradilište. Od 2018. radnici su sistematski šikanirani i dovođeni do ruba stalnim neisplatama plaća, seljenjem iz jedne tvrtke u drugu, ugrožavanjem sindikalnog organiziranja, a sve kako bi sami napustili firmu.

Radnička fronta je nakon niza apela, studija, solidarnog pridruživanja radničkim borbama, govora u Hrvatskom saboru, tražila od premijera Plenkovića i ministra Ćorića da se očituju o neisplati plaća i kršenju Ugovora koji je Končar potpisao s Vladom RH, kao i kršenju mjera iz Programa restrukturiranja koji je odobren od strane Vlade RH i Evropske komisije.

Podsjetili smo premijera i ministra da Končar krši Ugovor koji je potpisao s Vladom RH prema kojem je brodograđevna djelatnost trebala ostati zastupljena na 60% površine. Također smo ih podsjetili da je trebalo ostati zaposleno minimalno 620 radnika, kao i na prebacivanje financijskih sredstava iz Brodotrogira d.d. na druga trgovačka društva čiji je vlasnik. Uputili smo ih i na to da Končar krši socijalni sporazum potpisan sa sindikatima prema kojemu se obvezao organizirati nastavak brodograđevne djelatnosti, omogućiti sindikalnu djelatnost, te radnicima ponuditi na prodaju 25% dionica po povlaštenoj cijeni.

Upozorili smo i glavnu državnu odvjetnicu na slučaj Brodotrogira i tužbu koju su podnijeli radnici, te na nepravedan i antiradnički odnos državnog odvjetništva u ovom slučaju. U Hrvatskom saboru ćemo nastaviti glasno govoriti o slučaju Brodotrogira, kojeg se na žalost druge strane i zastupnici slabo dotiču, dok se bave puno trivijalnijim temama.

Stojimo solidarno i beskompromisno uz radnike Brodotrogira i podržavamo njihovu borbu koja je ujedno borba i za sve radnike i radnice u Hrvatskoj, sve one koji žele živjeti od svojeg rada!

Radnička fronta