Iranske žene u borbi protiv Islamske države

Iranske žene u borbi protiv Islamske države

Autor: Hamid Taqvaee (lider Radničke-komunističke partije Irana)

Jeste li znali da se između Islamske države Iran i iranskih žena koje se bore za ravnopravnost vodi monumentalna bitka - bitka koja, daleko od toga da je ograničena na žene, uključuje veći dio iranskog društva i protiv koje je Islamska država Iran u sve većem očaju?

Jeste li znali da je veo (hidžab) u Iranu obvezan i tisuće žena su protjerane s posla, uhićene i prebijene zbog nepoštovanja tog i sličnih propisa, ali je razina neposlušnosti i dalje tako visoka da je samo prošle godine bilo tri milijuna žene koje su bile upozorene, a devet hiljada ih je pritvoreno u vezi s hidžabom?

Jeste li znali da Islamska država Iran pozivanjem na islamski zakon stvara seksualni aparthejd, te segregira žene i muškarce u školama, sveučilištima, autobusima ...?

Jeste li znali da je u Iranu ženidba s djevojčicom dopuštena već u njenoj trinaestoj godini, a uz pristanak roditelja i presudu Islamskog suda već i sa devet godina, a ženidba za posvojenu kćerku proglašena je zakonitom?

Jeste li znali da se kći ne može vjenčati bez očevog pristanka i da se žena ne može razvesti bez muževog pristanka, ali partnerstvo bez braka, nazvano "bijeli brak" primiče se i kod nas. Prema državnoj statistici 95% mladića i djevojaka imaju predbračne seksualne odnose, a oni su prema islamskom zakonu Irana strogo zabranjeni?

Jeste li znali da je ulazak u sportske arene za gledanje nogometne utakmice zabranjen ženama, ali da žene organiziraju prosvjedna okupljanja izvan stadiona?

Jeste li znali da ženama nije dopušteno da pjevaju, ne mogu postati suci, a ženino svjedočenje (dopušteno samo u vezi sa krivičnim djelom ili manjim zločinima) vrijedi tek kao pola muškog svjedočenja; i da žena nasljeđuje samo pola udjela muškog potomka?

Jeste li znali da se jako diskriminira zaposlenost i plaće žena, ali se ta ružna diskriminacija osporava u svakom obliku i na svakom koraku?

Jeste li znali da su se žene suprotstavile vjerskoj diskriminaciji od samog postanka Islamske republike Iran, a mnogo tisuća njih je demonstriralo već 8. ožujka 1979., tek nekoliko tjedana nakon što je Islamska Republika Iran nastala, protiv Homeinijevog dekreta o prisilnom velu, i da demonstracije neprekidno traju od strane iranskih naprednih muškaraca i žena do današnjih dana?

Jeste li znali da je u najmanje dvadeset i šest raznih državnih institucija strogo naređeno da žene moraju nositi hidžab, i da je tri milijuna žena upozoreno, zatvoreno ili novčano kažnjeno jer su prkosile tom islamskom zakonu, ali se protest protiv obaveznog nošenja hidžaba nastavlja do danas?

Jeste li znali da su ne tako davno postojale organizirane vladine bande, predvođene radikalnim propovjednicima, koje su bacale kiselinu u lice "loše pokrivenim" ženama kako bi ih zastrašile, ali su bili suočene sa našim odlučnim reakcijama i velikim protestnim demonstracijama žena i muškaraca, i bili su prisiljeni na povlačenje?

Jeste li znali da je veliki broj žena i muškaraca kamenovan do smrti zbog vanbračnih veza, ali da je ujedinjena opozicija u Iranu, kao i u svijetu, prisilila Islamsku Republiku Iran da "de facto" obustavi ovu praksu, i Islamska Republika Iran se više ne usuđuje nastaviti s takvom kaznom?

Jeste li znali da su žene na prvoj liniji borbe protiv Islamske Republike Iran? Da je Neda Agha- Soltan, dvadesetsedmogodišnja djevojka, koju su vladini agenti ustrijelili u prosvjednim demonstracijama milijuna Iranaca u ljeto 2009. godine, pretvorena u simbol hrabrosti iranskih žena u borbi protiv islamske represije?

Jeste li znali da je usprkos spolnoj segregaciji u obrazovnom okruženju i zabrani djevojkama da studiraju određena područja, broj sveučilišnih studentica veći od broja studenata, a iranska sveučilišta pretvorila su se u borbeno polje protiv rodne segregacije, diskriminacije i nedostatka prava studentica?

Jeste li znali da ajatolasi i vladini službenici konstantno izražavaju svoju zabrinutost zbog prihvaćanja zapadne kulture i vrijednosti od strane iranskih žena i mladih, ali da su nemoćni u sprečavanju naroda za prihvaćanjem modernih i progresivnih vrijednosti?

Jeste li znali da se, usprkos vladinim ograničenjima, svake godine održavaju razne ceremonije kako bi se proslavili Međunarodni dan žena, a napredni muškarci i žene održavaju sastanke i marševe zahtijevajući potpunu ravnopravnost muškaraca i žena, te ukidanje mizoginih zakona?

Jeste li znali da je iransko društvo oštro podijeljeno na antireligijske i slobodarske pokrete nasuprot Islamske države i njenih mizoginih i vjerskih nepravdi?

Jeste li znali da položaj žena u iranskom javnom mišljenju ni na koji način ne odgovara zakonima Islamske Republike Iran, i da u glavama ljudi žene imaju pravo na drugačiji položaj, slobodu, dostojanstvo i poštovanje?

I, jeste li znali da velika većina Iranaca žudi da se oslobodi Islamske Republike Iran, i na svaki mogući način žele pokazati koliko je mizogin i neljudski sustav u kojem žive?

Borba protiv režima Islamske Republike Iran i njenog svrgavanja važna je karika u oslobađanju žena na cijelom Bliskom Istoku i inspiracija ženama širom svijeta.
Podržite borbu žena i muškaraca u Iranu i u ostalim zemljama u kojima živi Islam!
Pokažite svoju solidarnost sa njihovom hrabrom borbom i osudite Islamsku Republiku Iran zbog seksualnog aparthejda i sustavnog tlačenja žena!

Radnička komunistička partija Irana