Upropašteno mljekarstvo

Upropašteno mljekarstvo

Broj proizvođača mlijeka u RH je u 20 godina pao s preko 50 tisuća na jedva 4,5 tisuće. Proizvodimo tek 40 posto potrebnog mlijeka. Meggle odlazi, a država pušta radnike da ostanu bez posla i proizvodnju da se ugasi.

Mnogi će reći da je to zbog nesposobnosti vladajućih, no oni rade upravo ono za što su ih ovlastili – osiguravaju „slobodnu tržišnu utakmicu” koja favorizira bogate i razvijenije zemlje centra i njihove privrede. Poljoprivredne poticaje treba koristiti tako da država zaštiti proizvodnju, ulaže u napredne tehnologije, pokreće i potiče povezane industrije (strojeva, gnojiva...) i intervenira u privrednu djelatnost. Treba nam društveno planirana poljoprivreda, a ona je i onako već na djelu u većini bogatih EU zemalja.

Vladajućima je jasno da se mi u ovom okviru ne možemo razviti i razvojem doseći bogate zemlje centra, no pristali su na „pravila igre” koja osiguravaju dominaciju bogatima, a posredno njima i njihovim potomcima pružaju sigurnu budućnost. Napredak se ne dešava tako, već je potrebno suprotstaviti se stranim lobijima i EU politici koja štiti bogate. Zato je potrebno s vlasti maknuti sitne oportuniste i kalkulante.

Vlast narodu, a ne oportunistima!