Milanu Bandiću je smrt radnika smiješna

Milanu Bandiću je smrt radnika smiješna

Neumjesne šale gradonačelnika Milana Bandića u obraćanju povodom smrti jučer poginulog radnika u Zagrebu, ne znače da se Bandiću pomračio um. Radnici nisu zaštićeni jer "poduzetnici" ne brinu za zdravlje i sigurnost radnika već samo za profit. Radnici su vic za kumove i Bandićeve pajdaše, potrošna roba koju se iznajmljuje i izrabljuje za malo novaca. Njima se gradonačelnik bavi samo kao robom za trgovanje, oni ga inače ne zanimaju, dok ne poginu a i onda si dozvoljava viceve nad njihovim odrom. Žrtava u procesu sanacije šteta od potresa će vjerojatno biti i dalje jer se niti ime tvrtke u kojoj je radnik radio, kao niti imena onih koje ne brinu za zaštitu na radu nije javno objavilo. Dakle privatni biznisi mogu nastaviti po starom.

Gradonačelnik u istom dahu dok priča viceve povodom smrti jednog radnika, najavljuje kako će dalje maltretirati radnike u Holdingu s kojima i sam postupa kao s robljem. Nakon što radnici Čistoće danima rade na terenu, gradonačelnik im prijeti da je „takva praksa rada” prošlost, istovremeno najavljujući rezanja plaća.

Taj isti Bandić je promptno „poduzetnicima” oprostio plaćanje najma gradskih prostora i dijela komunalne naknade (dakle ne odgodio već u potpunosti riješio gradsku blagajnu ovih sredstava!), a radnicima Holdinga najavljuje da će se većina morati vratiti na posao, mimo preporuka kriznog stožera.

Taj isti gradonačelnik godinama manipulira i mešetari radnim mjestima. Tako je prije par godina masovno uzimao agencijske radnike, da bi ih pred izbore 2017. zapošljavao. Zagrebački Holding je godinama iznajmljivao jeftinu radnu snagu preko agencija koje su radnike izrabljivale kao roblje. Istovremeno su njihovi vlasnici zarađivali ogromne novce od grada (a neki od njih pisali pamflete i politički djelovali protiv zaštićenih radnika u javnom sektoru).

Kada je jedan takav agencijski radnik poginuo pod kotačima kamiona Čistoće, naš Bandić se odmah našao na licu mjesta, no ne kako bi pomogao. Holding i agencija Electus DGS koja ga je iznajmila su se loptali tko bi trebao platiti odštetu. Agencija se elegantno izvukla jer se odredbe kolektivnog ugovora koje se primjenjuju na radnike Čistoće ne trebaju primijeniti i na ustupljene radnike. No, Bandića to ne zanima previše - agencijski radnici su san svakog totalitarista jer njihove su egzistencije najnezaštićenije.

Zato Bandić, dok priča viceve nad poginulim radnicima, vjerojatno računa koliko će para dati njihovim beskrupuloznim šefovima i što će od njih za uzvrat dobiti.