Trebaju nam radnici i radnice a ne "poduzetnici"

Trebaju nam radnici i radnice a ne "poduzetnici"

Hrvatska udruga poslodavaca(HUP) i druge lobističke interesne skupine upravo vrše pritisak na Vladu da donese Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID-19, koji bi omogućio poslodavcima suspenziju i onako desetkovanih radničkih prava određenih Zakonom o radu. Tim bi se Zakonom omogućilo smanjenje plaća do minimalca, jednostrano isključenje pojedinih odredbi kolektivnih ugovora, smanjivanje naknade plaće zbog prekida rada, skraćenje radnog vremena, rad od kuće a s time i smanjenje plaće, kao i niz drugih "povoljnosti" poslodavcima na uštrb radnika.

Kako radnici, a ne poslodavci iznose teret aktualnih katastrofa u Hrvatskoj, lobistima i interesnim skupinama koje love u mutnom, trebalo bi reći odlučno - NE! Hrvatski radnik radi za 37% plaće zapadno-evropskog radnika, 90% ugovora u jednoj godini se potpisuje na određeno vrijeme, najviše takvih ugovora potpisuju mladi, 14% radnosposobnog stanovništva je iselilo - nama ne treba zakon koji još više udara po radnicima. Oni koji su nas doveli gdje jesmo - lobisti, "poduzetnici", interesne skupine koje se okupljaju i u opskurna masonska udruženja, te više niti ne skrivaju da su spremni ugrabiti privilegije koje ne zaslužuju, bez ikakvog razloga živjeti bolje od drugih, trebaju dobiti odlučan odgovor - NE! Ne trebaju nam oni koji žele živjeti kao kraljevi dok drugi padaju pod teretom uništene privrede na periferiji EU, treba nam privreda koja omogućuje temeljne potrebe - svima.

Radnici su oni koji iznose na svojim leđima teret krize, a ne "poduzetnici". Zato je HUP-u i drugim prodavačima magle potrebno reći - ne može!