Radnička fronta zalaže se za besplatan i dostojanstven ukop, obred i grobno mjesto

Radnička fronta zalaže se za besplatan i dostojanstven ukop, obred i grobno mjesto

Najjeftiniji pokop ne može proći ispod 10.000 kuna.

U smrti smo svi jednaki ili bi tako trebalo biti. Međutim, kapitalizam koji potiče klasne razlike za vrijeme života, profitira na smrti ljudi, a i potiče klasne razlike i nakon smrti. U koje god groblje uđemo vidjet ćemo povijesnu socijalnu strukturu jednog grada. Bogati imaju velebne mauzoleje na vidljivom mjestu kao vile u svijetu živih.

U Hrvatskoj nije skupo samo živjeti, već i umrijeti. Smrt člana obitelji može vas otjerati u dužničko ropstvo. Ako imate penziju od 1.200 kuna nakon 40 godina radnog staža nema te šanse s kojom nećete ući u minus ili biti primorani dignuti kredit koji vam nude u komunalnom društvu dok sređujete detalje za ukop voljene osobe.

Račun kojeg autor prilaže otkriva nam kako je smrt centralizirana u Hrvatskoj. Naime, tijela umrlih ako ih se kremira (što je jeftinije od grobnog mjesta), moraju biti prevezena u Zagreb što je dodatni nepotrebni trošak koji čitavu mučnu stvar čini još skupljom. Kako je red za krematoriji u Zagrebu velik tako postoje redne liste i radi toga vaš pokojnik mora ležati u hladnjači što se dodatno naplaćuje. Da ne pričamo kako je degutantno da država ubire PDV na smrt.

Umiremo svi te smrt ne smije biti luksuz. Smrt je naprosto datost, a kapitalisti njeguju posebnu “kulturu smrti” (da se okoristimo sintagmom vjerskih fanatika u Hrvatskoj) i profitiraju na svima nama.

Zato se Radnička fronta zalaže za besplatno grobno mjesto, vjerski ili sekularni obred, ukop i sve radnje prethodne ukopu (kao kremiranje ili čuvanje pokojnika u hladnjači).

Već je dovoljno teško kad vas voljena osoba napusti, a onda se sjate kapitalistički lešinari. Dosta je zarađivanja na smrti!

IMG 20191115 1855311