Puna podrška štrajku nastavnika u obrazovnom sustavu!

Puna podrška štrajku nastavnika u obrazovnom sustavu!

Za interesne skupine, privatni profit i imperijalističke globalne interese ima, za povećanje plaća u obrazovnom sustavu - nema!

Žalosno je da se tradicionalno potplaćena struka s velikom društvenom odgovornosti mora tako lavovski boriti za povećanje plaće od mizernih 6%. To će se u konačnici svesti na parsto kuna povećanja plaće i neće baš osobito utjecati na bolji standard nastavnika, a o mizernim mirovinama koje će imati, da i ne govorimo.

Sindikati su pogriješili jer nisu postavili zahtjev za barem 20% povećanja plaće (ne zaboravimo da je prosvjetarima jedna od prijašnjih Vlada skinula 6% plaće uz obećanje da će im to vratiti kad BDP bude rastao dva kvartala za redom, kamate, jasno, nisu spominjali), nego uporno nasjedaju na priču neoliberalne, kompradorske vladajuće elite da nema novaca, a koja zato ima novaca za potplaćivanje raznih interesnih skupina u društvu, pogodovanja krupnom kapitalu i globalnom vojno-industrijskom kompleksu.

Za puno toga se - ima!

Za vojsku iz druge države (HVO), privilegirane interesne veteranske skupine u raznim veteranskim udrugama, sluganstvo krupnom kapitalu, imperijalističke interese vojno-industrijskog kompleksa kroz njegovu ratnu mašineriju NATO-a. Ratnu mašineriju koja nikog ne brani stvarno, nego ratuje za interese krupnog kapitala pa nam uvaljuje dotrajalu kramu od borbenih aviona, pored harača koji plaćamo da nas "brani". Također ima i za ostale - privatno-profitne kartele u zdravstvu, poput uvoza cjepiva, dok se Imunološki zavod sustavno uništava godinama i ne radi. Svjedočimo bujanju i subvencioniranju privatnih i preskupih zdravstvenih ustanova, dok se javno zdravstvo devastira i sustavno propada. Isto je i s javnim školstvom. Jednako je i s ogromnim subvencijama u, recimo, poljoprivredi bez ikakve odgovornosti za primatelje tih subvencija, a većina hrane se uvozi.

Tu su i ogromna davanja Katoličkoj crkvi kroz Vatikanske ugovore, a kao protuvrijednost se dobiva religiozna indoktrinacija kroz sustavno ispiranje mozga dogmom radi parazitizma klera koji radi toga udobno živi i ima nesrazmjeran utjecaj na društvo u državi koja je po Ustavu sekularna.

Da još dodamo široko raširenu korupciju kroz namještanja javnih nabava, odlijevanje javnog novca na stranačka i interesna uhljebljivanja i dobit ćemo kompletnu sliku.

Za sve to, od čega društvo i većina u ovoj državi nema nikakve koristi osim što sve to plaća, eto ima, za nastavnike u osnovnim i srednjim školama koji obrazuju našu djecu kako bi imala dostojan život - nema!